Фургоните са готови, чакаме бежанците

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 27, 2013 18:08

Фургоните са готови, чакаме бежанците

Коментираното от година настаняване на бежанци в казармите на Харманли е на път да се случи, след като фургоните за тяхното настаняване вече са сложени. Първите четири бяха поставени във вторник, а след това всеки ден пристигаха по 20 – 30. Те се нареждат на бившия плац на казармите.

Официалните лица наричат мястото приемателния център, в който ще могат да се настанят до 300 кандидат-бежанци. Министър Цветлин Йовчев, който във вторник в ранния следобед дойде да инспектира мястото, каза, че лагерът ще е от затворен тип, а хората в него – под охрана. Различно е мнението на кмета на Харманли Михаил Лисков, според когото районът ставал опасен. „Не е пригоден за охрана и смятам, че ще има свободно движение на тези бежанци, което ще доведе до проблеми, тъй като е в центъра на града“, е мнението му.

Идеята на правителството е в харманлийския център да бъдат настанявани бежанци от 2 до 5 дни, през което време да преминават медицински прегледи, да бъде установявана самоличността им, да получават храна и вода, да бъдат регистрирани и транспортирани до местата, където ще пребивават до получаването на статут.
Кметът на Харманли Михаил Лисков, раздразнен от незачитането на неговото мнение, отново потвърди позицията си, че той е против това настаняване. Предсказа апокалиптична картина и реши да занимае с въпроса депутатите от БСП, чието е правителството. Подобно отношение той изрази и преди година, когато „лошият“ кабинет на ГЕРБ реши за направи в казармите бежански лагер. При сегашния случай правителството на Орешарски, притиснато от обстоятелствата и следвайки държавната си политика, доразви идеята и само за няколко дни реши и реализира намеренията си.
През миналата седмица вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев на няколко пъти казваше, че ще бъде създаден приемателен център, но не споменаваше къде ще бъде. Министърът на отбраната Ангел Найденов пък изброи повече от 10 обекта на МО, които могат да приютят временно бежанци, но умишлено или не, избегна да спомене терена в Харманли.

300 човека е максималният брой кандидат-бежанци, които ще могат да се настанят в центъра, съобщи министър Йовчев. Техният престой ще е от 2 до 5 дни

Държавата поема всички разходи
Правителството в момента действа по Национален план за временна закрила, приет през миналата година от Министерски съвет. В него много подробно е записана дейността на всяка една институция, която има отношение по проблема, а разходите по издръжката на бежанците се поема изцяло от държавата. Парите са от централния бюджет , без това да натоварва местните финанси.
Ако оставим настрана емоциите и се направи равносметка на онова, което предстои, може да се очертае следната картина. Лагерът ще бъде охраняван от над 30 жандармеристи, които ще бъдат тук 24 часа в денонощието. Ще има медицински лица и специалисти за техническа поддръжка. Ще бъдат ангажирани и местни хора и ще получават възнаграждение за своята работа.
Онези, които не са от тук, ще се хранят в местните заведения. Част от храната, необходима за обитателите на центъра, също ще се поеме от тукашни доставчици.
Страховете от грабежи и зарази на много жители на Харманли, които не са наясно със ситуацията, няма да бъдат оправдани, защото местното население няма да има контакт с пришълците.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 27, 2013 18:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама