Фестивалът разми границите между професионализъм и самодейност

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 30, 2013 09:03

Фестивалът разми границите между професионализъм и самодейност

Акценти

  • Вестник "Сакарско ехо", #20(1380), година LXXVIII, 24 - 30 май 2013 г.,

Свързани публикации

Международен фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира – Тополовград „Велко Кънев“ – 2013 свърши, но добави още една страница в историята на самодейния театър. Иван Ласкин отрича изкуството да се дели на професионално или на други категории, защото границите се разминават. Той бе председател на журито и според него на играта на някои от артистите могат да завидят много негови колеги. На това мнение са и Розалия Радичкова, Димитър Стефанов и Вълчо Янев, които в продължение на една седмица изгледаха внимателно всички 19 пиеси.
Безспорен фаворит, който се открои в това издание, бе постановката на театралите от Дебелец. Затова и спектакълът „Прозорецът-убиец” от Рей Куни, режисьор Милен Иванов, получи най-голямата награда – Златната камила.
Специална награда тази година се даде на постановката на театър „Мим – Арт”, Сдружение „Тишина”, София, за спектакъла им „Женско царство”.
Първа награда се присъди на пиесата „Мария Пентагьотиса”, постановка на театрален състав от Орестиада и Димотика. Втора награда отиде в другата ни южна съседка – Турция. Тя бе връчена за пиесата „Гардероб” от Юнус Гюмюш, постановка на Театрален състав при община Чорлу, Турция.
Трета награда е за спектакъла „Секс таблетка”, играна от театрален колектив от Нова Загора.
Най-добра главна мъжка роля изигра Георги Трайков в ролята на Бруно от спектакъла „Умри мъжки” на македонците от Струмица. Същата награда получи и Симеон Иванов за ролята на Ричард Уили в спектакъла „Прозорецът убиец” от Дебелец.
Най-добра главна женска роля представи Акис Тсонидис за ролята на Мария Пентагьотиса в спектакъл със същото име. Румяна Петрова, превъплътила се на Ангела в спектакъла „Секс таблетка или нещо като виагра”, също бе отличена със същия приз.
Трима бяха наградени за най-добра поддържаща мъжка роля. Едната награда отиде у Стамо Стамов за ролите на Барабанчика и Войник, втората е на Илко Карайчев за ролите на Лальо и Щърбака в спектакъла „Министрите идат” по Чудомир. Третата замина в Харманли у Есин Николаев за ролята на Герги в спектакъла „Държавните липи”, постановка на театрална трупа към Народно читалище „Дружба – 1870.
Приз за най-добра поддържаща женска роля получи Альона Пепеляшкова за ролята на Влюбената в спектакъла „Рейс” от Станислав Стратиев, постановка на Одески български драматичен театър в Украйна и на Имрен Гьозде за ролите на Ангела и леля Макбуле в спектакъла „Гардероб” .
Награда на името на Велко Кънев за дебют се даде на театрален състав при Буюккаръщъран, Турция, за спектакъла „Хаосът на автогарата”.
Харманлийският театър, който участва за пръв път на този фестивал, получи три номинации – за Награда на името на Велко Кънев за дебют, за най-добра поддържаща женска роля и за най-добра поддържаща мъжка роля.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 30, 2013 09:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама