Училище „Христо Ботев“ отбеляза 100-годишен юбилей на 2 юни

Сакарнюз
От Сакарнюз юни 13, 2023 17:40

Училище „Христо Ботев“ отбеляза 100-годишен юбилей на 2 юни

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 9 – 15 юни 2023 г., брой 22/1046, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Дияна Атанасова 

С поредица от тържества и прояви НУ „Христо Ботев“ – Любимец отбеляза първия век от своето създаване.
На 2 юни, в Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, учебното заведение отбеляза в своя летопис двоен празник – 100 години от създаването си и патронния си празник. Презентации за историята и развитието на училището, изложба с архивни снимки, издаване на юбилеен вестник, празнична света литургия, филм с разкази от бивши учители и тържествена програма бяха част от инициативите, посветени на годишнината.
След празничния концерт спектакъл директорът на училището Донка Козалиева приветства всички ученици и учители и им благодари за труда, който са положили за достойното отбелязване на годишнината. „За мен като директор е чест, че имам възможността да организирам 100-годишния юбилей на училището! Не само името, но и историята му ни задължават да се развиваме и да сме устремени към бъдещето!“ – каза тя в своето приветствие.
Кметът на общината Анастас Анастасов поздрави присъстващите с думите: „Празникът на Вашето училище е празник и на град Любимец, защото първото училище и първите учители се помнят завинаги, независимо колко години е отброило времето и колко дълъг път сме изминали…“, след което връчи почетен плакет и букет от рози на директора.
Началникът на РУО – Хасково – Веселина Павлитова, също приветства директора и целия педагогически екип на училището за отличната организация и прекрасния спектакъл, който подариха на присъстващите.

Началото на просветната си дейност училището поставя през далечната 1923 г., когато представители на будната интелигенция в тогавашното село Любимец – кметът Сребрю Димов и председателят на училищното настоятелство Петър Кауков, подема инициативата за изграждане на второ училище в Любимец.
Строежът е възложен на предприемача Миладин Петрунов и с доброволен труд в него се включва местното население.

Сакарнюз
От Сакарнюз юни 13, 2023 17:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама