Училище отбеляза 100 години от създаването си

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 21, 2021 08:37

Училище отбеляза 100 години от създаването си

Акценти

  • Регионален вестник, # 23/955 година XVIII, 18 юни -24 юли 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

С различни събития в Маджарово отбелязаха 100-годишнината от създаването на училището „Димитър Маджаров“. Честването на юбилея бе на 11 юни и започна с поднасяне венци на паметника на патрона на образователната институция.
По-късно на сцената на читалище „Никола Вапцаров“ се проведе тържествен концерт, който продължи час и половина и в нето участваха със свои изпълнения самодейци от училището.
В началото заместник- областният управител Виолета Желева удостои с най-високото отличие „Почетен плакет на областния управител на област Хасково“ директора Димитър Стоянов. Тя му връчи и Поздравителен адрес от областния управител Минко Ангелов.
В празничната програма за юбилея бяха включени карнавално шествие, спортни състезания, конкурси. Най-добрите ученици получиха награди.
За начало се смята годината 1921, когато волнонаетият учител Христо Апостолов от Свиленград открива първоначалното училище в село Ятаджик и поставя основите на просветното дело тук.
Сградата, в която се провеждат занятията, е построена от заселилите се там тракийските бежанци, принудени да напуснат Беломорска Тракия.
От летописната книга се вижда, че от 1951 година училището вече е Начално. Година по-късно то вече става Основно и приема за патрон името на легендарния войвода Димитър Маджаров. От 1996 г. е Средно образователно училище (СОУ), а през 2016 г. – Средно училище (СУ).
През годините на съществуването си тази институция играе важна роля в духовния живот на селището. Училището се превръща център за културопросветна дейност. Всяка бележита дата и годишнина дават повод за организиране на тържества.
Документите свидетелстват за създаване на ученически хор, театрални групи, танцов състав.
През годините в училището е имало отбори по спортна гимнастика, батут и борба.
Тук е учила и европейска шампионка по бокс и кикбокс Горяна Стоева.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 21, 2021 08:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама