„Умният“ Ивайловград вече си има и „умни“ пейки

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 1, 2022 08:14

„Умният“ Ивайловград вече си има и „умни“ пейки

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 28 октомври - 3 ноември 2022 г., брой 39/1017, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Smart City Ивайловград вече си има и „умни“ пейки. Те са във форма на книга, на която е изписана информация за града и цитати от поета Ивайло Балабанов.
На пейките има няколко USB входа, където можеш да си включиш кабел и да си заредиш телефона.
„Умни пейки, или смарт пейки се наричат, защото майките могат да си заредят електронни устройства, докато децата им играят в парка”, уведоми по НОВА заместник-кметът Светла Моллова. Тя демонстрира с нейния телефон как става зареждането, на който се появи надпис „бавно зареждане.“
Това е най-новата културна придобивка на града.
Четири от пейките са в парка на Ивайловград, една в село Хухла, другата е в местността Дупката, където Общината реализира „мащабен проект“.
„Закупили сме и термални рамки, поставени в ОбА и детската градина, където да си измерват температурата”, допълни заместник-кметът.
Преди две години от Общината инсталираха шест WI-FI рутера в градската градина.
Вероятно за това тази година на кмета Диана Овчарова бе дадено отличието „Smart City“ в 10-ото издание на Националния конкурс „Кмет на годината“, организиран от Кмета.бг.
Припомняме, че в „умния“ Ивайловград електронните услуги от Общината се броят на пръсти и те са за изваждане на Удостоверение за наследници, за раждане, за поземлен имот, липса на задължения и подобни. За останалите над 100 се чака с дни или седмици, като предварително трябва да се напише молба на хартия.
Повечето от домакинствата се топлят на дърва и въглища, няма градски транспорт, с който се намалява замърсяването, няма болница.
Имат поставени няколко автомата за кафе, един банкомат, а транспортът до селата е оскъден и нередовен.

Какво е „умен град“?

Умният град (интелигентен град) е този, който използва потенциала на технологиите и иновациите, заедно с други ресурси, за да насърчава по-ефективно устойчивото развитие, за да подобри качеството на живот на своите граждани.
За да може всяка община да се счита за умен град, тя трябва да отговаря на следните условия:
– устойчиво и хармонично икономическо, социално и екологично развитие;
– оптимално управление на природните ресурси чрез гражданско участие;
– граждани и институции, отдадени на града;
– инфраструктури и институции, оборудвани с технологични решения, за да улеснят живота на гражданите.
Обхват на приложение
Приложните сектори на интелигентните градове са много широки. Ето само час от тях:
Околен свят: Системи, които позволяват енергоспестяване, ефективно потребление на вода, насърчават рециклирането, намаляват емисиите на вредни газове, насърчават използването на обществени и частни електрически превозни средства (eMobility) и др.
Здраве: Телемедицината, телепомощта, управлението на данни и досиетата на пациентите, предупреждава автоматично службите за спешна помощ, когато възрастен или инвалид е паднал или се е отклонил от маршрута си, наред с други.
Градоустройство: Ефективно управление на трафика, оптимизиране на маршрутите на обществения транспорт, устойчиви инфраструктури (интелигентно обезопасяване), нови системи за обществено осветление с LED технологии и адаптация на потреблението, автоматично и интелигентно напояване на градини и други.
Администрация и правителство: Система за електронно администриране, платформи за онлайн разплащания, iCloud среди, широколентов достъп за мобилни телефони и безплатен обществен Wi-Fi.
Безопасност: Като пример имаме CISEM (Интегриран център за сигурност и извънредни ситуации) в Мадрид, който координира корпуса на Самур и полицията, намалявайки времето за реакция с 8 минути.
Туризъм и свободно време: Приложения за улесняване на туристическите посещения, като напътствия за отдих и консумация за намиране на места за пазаруване и ресторанти. По този начин резултатите могат да бъдат адаптирани към специфичните интереси на всеки индивид.

Снимка: Община Ивайловград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 1, 2022 08:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама