Унищожен е руски стратегически бомбардировач Ту-22М3, Украйна, април 2024 г

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 1, 2024 07:21

Унищожен е руски стратегически бомбардировач Ту-22М3, Украйна, април 2024 г

Акценти

  • Русия използва Ту-22M3 като ракетоносци срещу Украйна от май 2022 г. насам.

30 април 2024 г.

Ξ Руски балистичен ракетен удар по Одеса уби 3 души, рани 3.
Според губернатора Кипер жилищните сгради и гражданската инфраструктура са били поразени от 3 балистични ракети „Искандер-М“. След ударите на 29.04., при които загинаха 5 души и бяха ранени 32, включително деца.

Говорителят на украинските военновъздушни сили Иля Евлаш заяви, че руските войски са атакували Одеса с три балистични ракети „Искандер-М“.

В резултат на поредното ракетно нападение срещу Одеса загинаха 5 души. 23 пострадали все още се намират в медицински заведения. В тежко състояние са 8 души, като 4 от тях са в изключително тежко състояние, включително четиригодишно момиченце.
Ξ  Целта на нападението е било популярно място за почивка на одесчани. Руснаците са използвали бойна част с касетъчни боеприпаси, за да увеличат броя на жертвите.
Москва тероризира Одеса от 2022 г. насам: атакува жилищни сгради, паркове за отдих, историческия център на града, признат за обект на световното наследство на ЮНЕСКО.
Русия си отмъщава на одеситите, които са унищожили имперските ѝ мечти за “Новорусия“. С помощта на терора врагът се стреми да посее страх и отчаяние сред хората.
Когато на 2 май руската пропаганда отново ще крещи за “Одеския Хатин“, руснаците трябва да си припомнят собствените си кървави престъпления срещу Одеса.

25 април 2024 г.

Ξ Най-малко 13 цивилни са ранени при руски атаки.

Вчера и снощи при руски военни удари в Украйна са ранени 13 цивилни и са нанесени значителни щети на домове и инфраструктура в няколко региона, включително Донецк, Херсон и Черкаси, съобщават местните власти.

През целия вчерашен ден и през нощта Русия продължи да обстрелва и бомбардира от въздуха фронтовите провинции, като същевременно нанесе ракетни удари по централен украински град. По данни на местните власти тези руски нападения са довели до раняването на 13 цивилни в няколко региона.

24 април 2024 г.

Ξ Пентагонът обяви нов пакет от оръжия за Украйна на стойност 1 млрд. долара, който включва крайно необходими артилерийски снаряди, боеприпаси за дарените от САЩ високомобилни артилерийски ракетни системи M142 (HIMARS) и системи за противовъздушна отбрана. В същото време става известно, че САЩ вече са доставили на Украйна допълнителни балистични ракети АТАСМС, а според сведенията – за първи път и варианти с по-голям обсег, в рамките на секретна операция по прехвърляне, чиито произведения видяхме неотдавна.

Съобщението дойде минути след като президентът Джо Байдън заяви по време на реч в Белия дом, че е подписал закон за допълнителен пакет за национална сигурност на стойност 95 млрд. долара, който включва около 61 млрд. долара за Украйна. Той беше приет от Камарата на представителите в събота, а Сенатът го одобри във вторник.

Ξ Руски военни атакуваха телевизионна кула в Харков. В резултат на атаката кулата се счупи на две части. Видеото е публикувано в телеграм канали.

21 април 2024 г.

Ξ Украйна заяви в неделя, че нейният флот е ударил спасителен кораб, принадлежащ на руския Черноморски флот на анексирания Кримски полуостров, като го е извадил от експлоатация.

Не се съобщава къде е извършено нападението, но кадри в социалните мрежи, за които се твърди, че са заснети в кримското пристанище Севастопол, показват кораб в пламъци.

При украинска атака тази сутрин в района на Севастопол е повреден още един кораб от Черноморския флот на Русия. Все още не е ясно дали корабът е бил цел на атаката, или е пострадал и се е запалил от паднали ракети или дронове, изпратени на друго място в района на основната военноморска база в Черно море на Русия.

Ξ Украинска атака повреди още един кораб на Черноморския флот

Според Дмитрий Плетенчук, говорител на украинските военноморски сили, „даденото събитие стана при непосредствено участие на ВМФ на украинската армия и характерът на повредите се уточнява, но по предварителна информация корабът повече не става за изпълнение на задачи“.

Корабът не е боен, а е от т.нар. осигуряващи или помощни морски съдове. Става дума за „Комуна“, с който бе огледано мястото на потъването на ударения от украинска ракета флагман „Москва“. Това, всъщност, е катамаран с мощни кранове, чиято първоначална цел е била да спасява подводници.

Ξ Руската армия е превзела село Богдановка край Бахмут

Руската армия е установила контрол над село Богдановка, разположено западно от град Бахмут, в Донецка област, предаде Ройтерс.

Агенцията се позова на официално изявление на руското военно министерство, разпространено в неделя.

Ξ Наистина, през 2008 г. Грузия също свали Ту-22М3, но случаят с Украйна е различен

Или защо днешното унищожаване на руския стратегически бомбардировач е уникално събитие и кои подробности са от решаващо значение за разбирането му.

Освен официалното потвърждение от страна на украинските ВВС за успешното сваляне на руския бомбардировач Ту-22М3 сутринта на 19 април 2024 г., разузнаването на отбраната на Украйна уточнява, че „същите оръжия, които са били използвани за поразяването на А-50 AEW&CS“.

Този намек предполага, че украинските сили са използвали някакво неизвестно досега оръжие, а не Patriot, който може да поразява само на разстояние 185 км, нито S-200 с теоретичен максимален обсег на прихващане 285 км. От Defense Intelligence уточняват, че руският бомбардировач е бил поразен на 300 км от Украйна, но не дават повече подробности, а само публикуват следното видео:

От Defense Express обаче биха искали да добавят, че този епизод е не само „първото сваляне на стратегически бомбардировач от началото на войната на Русия срещу Украйна“, но и „първият случай във военната история, когато се сваля тежък бомбардировач-ракетоносец“.

Важно е да се отбележи, че крилатата ракета Kh-22, носена от Ту-22M3, изстреляна от разстояние 300 км, теоретично позволява на руския самолет да лети далеч от обсега на всякакви системи за противовъздушна отбрана и се счита, че е невъзможно да се унищожи такава цел, освен ако не бъде поразена на земята, което Украйна прави доста успешно.

Макар че внимателният читател може да възрази, тъй като по-рано Defense Express отрази епизод, когато грузинската ПВО през 2008 г. свали Ту-22М3 дори без Patriot. Тези два случая обаче са напълно различни и ето защо.

Тогава, през 2008 г., руснаците използваха своите Ту-22М3 в най-класическата роля на свободно падащи бомбоносци и действаха (както си представяха) в условията на абсолютно въздушно превъзходство с потисната грузинска ПВО.

Ето защо самолетът излетя с неработещи системи за радиоелектронна борба и докато се опитваше да бомбардира целта си, беше поразен от зенитна ракета „Оса“ или „Бук“. Макар и все пак да е подвиг от страна на грузинските сили, това беше и небрежна грешка от страна на руснаците.

Изглеждаше, че руснаците са си взели поука и са коригирали тактиката си, но днешният резултат доказва, че не е така, и дори преминаването към оръжия за противодействие вече не е гаранция, че самолетът ще се върне благополучно у дома.

Струва си да се отбележи, че Русия използва Ту-22M3 като ракетоносци срещу Украйна от май 2022 г. насам. Преди това, по време на войните в Чечня (90-те години на ХХ век), в Грузия (2008 г.), кампанията в Сирия (2017-2019 г.) и обсадата на Мариупол (пролетта на 2022 г.), самолетите Ту-22М3 са били използвани само като носители на невзривени бомби и в условия, когато отбраняващата се страна не е разполагала с ПВО за противодействие.

17 април 2024 г.

Ξ Ударът на Украйна  ATACMS по авиобаза Джанкой днес вероятно беше един от най-успешните удари, ако не и най-успешният удар в цялата война ~12 хеликоптера Ми-28, Ка-52 са били разположени там, на обща стойност 210 милиона долара, като също е бил улучен С-400 на стойност 500 милиона долара

Доказателството е, че те удариха точно същото място, където беше системата S-400 с 5x пускови установки, 1x батерия и други компоненти на S-400 Експлозията и последвалият пожар бяха потвърдени от фирмите на НАСА и това е точното място, където е S-400. Останалите са там, където са хеликоптерите

12 април 2024 г.

Ξ Украински дронове са унищожили руската радарна станция „Небо-У“ в Брянска област, която контролираше небето на дълбочина 700 км в Украйна, цитират украински медии източници Съобщава се, че радарният комплекс на стойност 100 милиона долара е бил ударен от 7 дрона камикадзе тип самолет.

Военен кореспондент Котс: медикът Торгашев предпазил петима ранени другари от удар на безпилотен самолет на ВСУ.

Михаил Торгашев, шофьор-механик от един от медицинските взводове на руската армия, е прикрил група ранени войници от удар на дрон на ВСУ и е спасил петима военнослужещи от руските въоръжени сили.Gazeta.Ru

Ξ Историята за подвига на руснака е разказана от военния кореспондент Александър Коц.Lenta.ru

Двама медици са ранени, във въздуха бръмчат дронове. комсомолская правда.

Военният офицер е удостоен посмъртно със званието „Герой на Русия“.Argumenty i Fakty

МПИРЕ, които украинците вече използват в бойни действия. Закупуването на EAGLS се случи само дни преди безпрецедентните ракетни и безпилотни удари на Иран по Израел, които само увеличиха отдавнашните опасения за безпилотни въздушни и други заплахи за американските сили в региона.

Командването на военноморските въздушни системи (NAVAIR) обяви на 12 април, че е възложило на MSI Defence Solutions договор с твърдо фиксирана цена и с ненадхвърляща стойност от 24 186 464 USD за закупуването на пет противоборстващи безпилотни летателни системи (C-UAS) EAGLS. Тази сделка с единствен източник включва също така различни спомагателни елементи и поддръжка на обучението.

Репортаж на Frontline: Русия разполага 80 000 войници в голяма офанзива в Сиверска област

Ξ Русия разполага 80 000 елитни военнослужещи за офанзива в Сиверск в Донецка област, определяйки по-широка стратегия за нападение в Краматорск. Украйна укрепва позициите си, използвайки естествения терен и тактическите възвишения, като усложнява руското напредване и запазва контрол въпреки интензивните сблъсъци.

11 април 2024 г.

Ξ Полковник Альохин: Генералният щаб подготвя тактика за защита на Белгород с помощта на балони

Генералният щаб обмисля нова тактика за отбрана на Курск, Белгород и Брянск с помощта на балони, която ще позволи да се изчислят точките на излитане на БЛА на ВСУ.Life.ru

Алехин говори за това, че руското военно ръководство обмисля използването на радиолокационни станции (РЛС) от аеростатен тип за увеличаване на плътността на отбраната и за откриване на точките на излитане на БЛА от украинска територия.Power Block

Радарът е почти неуязвим за украинската противовъздушна отбрана и заедно с разузнаването и безпилотните летателни апарати може да определи точните места на излитане на вражеските безпилотни летателни апарати.Life.ru

Въоръжените сили на Украйна активно използват безпилотни летателни апарати за нападение на руски гранични територии.URA.ru

Още една руска терористична атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна, но 89% от въздушните заплахи са унищожени

Русия удари газовата инфраструктура на Украйна с балистични ракети Kh-47M2 Kinzhalhypersonic

През нощта на 11 април 2024 г. Руската федерация отново извърши масирана атака с голям обсег на действие срещу Украйна, като използва 82 различни ракети с въздушно и наземно базиране, както и безпилотни летателни апарати.

По данни на командването на военновъздушните сили защитниците на Украйна са успели да свалят 89% от заплахите, като например крилати ракети и безпилотни летателни апарати. Но освен това руснаците са използвали балистични ракети срещу цели, които не са покрити от съответните системи за противовъздушна отбрана поради тяхната липса. Като цяло статистиката изглежда по следния начин:

Ξ Русия нанесе масирани удари по енергийните съоръжения на Украйна

Министерство на отбраната: Русия нанесе удари по украински енергийни съоръжения в отговор на нападенията срещу рафинерии

Руските въоръжени сили нанесоха масирани удари по енергийни обекти на територията на Украйна. Руското министерство на отбраната съобщи пред журналисти, че това е отговорът на Москва на атаките на Киев с дронове срещу руски петролни рафинерии (нефтопреработвателни заводи).

9 април 2024 г.

Ξ Киев нанесе удар по руски самолетен завод във Воронежка област

Украйна е нанесла удар по самолетен завод в руския град Борисоглебск във Воронежка област, предаде украинската агенция УНИАН, като се позова на украинското военно разузнаване.

В резултат от нападението с безпилотни летателни апарати са поразени основни производствени мощности, заяви пред Радио „Свобода“ говорителят на Главното разузнавателно управление (ГУР) към украинското министерство на отбраната Андрий Юсов.

Ξ Русия удари Харков за втори път в един ден. През нощта руски дронове атакуваха жилищни сгради там, като убиха 7 души.

06 Апр. 2024

Ξ Руската армия нанесе втори за днес въздушен удар срещу Харков, съобщават украинските медии, позовавайки се на ръководителя на областната администрация Олег Синегубов.  По предварителна информация един човек е загинал, има ранени. Ударен е жилищният район „Шевченко“.

Нанесени са щети по гражданската инфраструктура, има подпален автомобил, написа в „Телеграм“ Синегубов. Кметът на Харков Игор Техеров уточни, че при удара са използвани управляеми авиационни бомби.

Седем са убитите при руската атака срещу Харков с дронове тази нощ, съобщи местната полиция. Пред няколко часа кметът на втория по брой на населението украински град Игор Терехов информира за шестима загинали. Той написа още в „Телеграм“, че броят на ранените е нараснал до 10. Нападението е станало в 0:20 ч.

Шест руски самолета са унищожени от безпилотни самолети, твърди Киев

Украйна е извършила атака с дрон срещу цели в Южна Русия и твърди, че е унищожила шест руски самолета във военновъздушна база в Ростовска област.

Източници от службите за сигурност съобщиха за Би Би Си, че още осем самолета са сериозно повредени, а 20 военнослужещи може да са били убити или ранени.

В базата в Морозовск се намират самолети Су-27 и Су-34, използвани на фронтовата линия в Украйна, твърдят източниците.

Русия не е съобщила нищо за съобщенията за нападение на летището.

5 април 2024 г.

Ξ Доклад за ситуацията в Украйна: Твърдения около атаката с дрон срещу руска база за изтребители и бомбардировачи

Базата, която е била атакувана, е основен център за тактическите въздушни операции на Русия над Украйна и в нея се намират десетки изтребители.

Ξ  Съобщава се, че украински безпилотни самолети са нанесли удар по въздушната база „Морозовск“ в Ростовска област на Русия, където се намират десетки ударни самолети Су-34 „Фулбек“ и предна оперативна база за други изтребители „Сухой“. Нападението изглежда е последното от нарастващия списък с летища, които са обект на нападение от страна на Киев. Доколко успешна е била тази операция, остава неясно, като се разпространяват противоречиви твърдения.

Според украински официални лица при удара са унищожени най-малко шест военни самолета и са нанесени сериозни щети на осем други. Киев също така твърди, че 20 руски служители в базата са били убити или ранени.

Твърденията са направени от служител на украинското разузнаване, който говори при условие на анонимност пред информационна агенция Ройтерс.

05 Апр. 2024

Ξ Украйна атакува масирано с дронове три руски военни летища тази нощ – край Морозовск в Ростовска област, Енгелск в Саратовска област и Ейск в Краснодарския край. Взривове имаше и в Курск.

4 април 2024 г.

Ξ Украински дронове атакуваха три руски военни летища

Поне 6 самолета са унищожени, а 8 повредени в Морозовск, твърдят украински източници

Ξ Ударите по рафинериите в Русия може да са засегнали 15% от капацитета им

Украинските удари срещу руски рафинерии може да са унищожили повече от 15% от капацитета им, според представител на НАТО.

2 април 2024 г.

Ξ Украйна съобщи, че е свалила най-скъпия руски дрон – „Форпост“.

Силите за противовъздушна отбрана на Украйна съобщиха, че са свалили един от най-скъпите руски безпилотни летателни апарати – „Форпост“, над Черно море. Москва не е коментирала.

Ξ  Украинската кампания срещу енергийната инфраструктура на Русия дава забележими резултати: мощностите, осигуряващи до 14% от нефтопреработката в Русия, са дезактивирани, показват оценки на Ройтерс. Дроновете нанасят удари и по петролни рафинерии, намиращи се на повече от 1000 км от границата. Това стана възможно благодарение на целенасочените усилия на бизнеса, военните и правителството на Украйна, които успяха да осигурят бързото развитие на безпилотните технологии.

Дроновете дори започнаха да се оборудват с основни функции за изкуствен интелект (AI), които помагат на устройствата да се ориентират в терена и да противодействат на електронната война, каза източник близък до украинската програма за разработка на безпилотни летателни апарати пред CNN:

„Точността в условията на електронни смущения се осигурява чрез използването на изкуствен интелект, обяснява той. Всяко устройство е оборудвано с компютър със сателитни данни и данни за терена. Маршрутът се определя предварително с помощта на нашите съюзници и дронът го следва, което ни позволява да поразим целта с точност до няколко метра.“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 1, 2024 07:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама