Удвояват железницата, ще отчуждават имоти

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 4, 2024 08:34

Удвояват железницата, ще отчуждават имоти

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 21/1093, година XXl, 31 - 06 юни 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани.

Свързани публикации

Железният път от Крумово до турската граница ще бъде удвоен. В момента се провеждат предварителни проучвания и обсъждания за реализиране на инвестиционния проект.
С него се предвижда стоманеното трасе да бъде оптимизирано и по него да могат да се движат влакове със скорост до 160 км/ч. Досега капацитетът му бе до 130. След удвояване на участъците те ще могат да поемат нарастващия трафик, привличане на повече международни товари и развитие на пътническите превози.
В момента в общините се провеждат срещи за обществено обсъждане, в които участват хора от ДП „Национална компания „Железопътна инфраструктура”
Железопътната линия Крумово – Свиленград – Турска граница е от км 163+745 ос ПЗ гара Крумово до км 315+657 граница с Турция. Тя включва гарите Катуница, Поповица, Първомай, Караджалово, Ябълково, Димитровград, Нова Надежда, Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград и спирките Ягодово, Кочево, Садово, Чешнегирово, Виница, Скобелево, Сталево, Крум, Черногорово, Константиново, Преславец, Харманли център, Бисер.
Проектът „Удвояване на участъци от жп линията Крумово – Свиленград – Турска граница“ е обявен за обект с национално значение с Решение №687 от 25.08.2004 г. на МС. Той е предвиден за финансиране по Механизъм за свързаност на Европа (MCE).
Предстои усвояване на нови площи, които подлежат на отчуждаване. Това ще започва след влизане в сила на проектите на Подробния устройствен план (ПУП).
Предстои разширяване на мостове, на някои гари, ремонт на спирки.
Предвидени са изкопни работи с дълбочина от 1 до 14 м.
Проектът предвижда изграждане на насипи с височина от 2 до 12 м.

 

Преди започването на строежа на сегашната жп линия през 2009 година при отчуждаването на имотите някои от собствениците получиха по няколкостотин хиляди лева обезщетения за имотите си. Фирма в Харманли получи 930 000 лева.
Строежът на железницата продължи близо 4 години и бе открита от премиера Бойко Борисов. Тогава приближените му медии тиражираха невярната новина, че карал влак със 160 км/ч, което се оказа лъжа, защото железницата нито има такъв капацитет, нито в България има такъв локомотив, който да развие такава скорост.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 4, 2024 08:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама