Тримата музиканти и Мария

Сакарнюз
От Сакарнюз юли 12, 2023 07:53

Тримата музиканти и Мария

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 07 – 13 юли 2023 г., брой 26/1050, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Иванка Данева

Наричат ги Акустично джазово трио, но всъщност са четирима – почти като по романа на Дюма „Тримата мускетари”. Вече почти 37 години са неизменна част от културния живот на Димитровград.
И ако искаме да проследим пътя им, трябва да се върнем към средата на осемдесетте години на миналия век. Тогава в България за постоянно се установява големият ленинградски джазмен Анатолий Петрович Вапиров, който по-късно създава и е директор на Международния джаз фестивал „Варненско лято“. Но в началото Вапиров организира серия образователни концерти и за това му трябва бенд. Намира го в лицето на Митя Йорданов – пиано, Найден Клинчев – контрабас и Петър Ганев – барабани. И тримата младежи по това време работят към димитровградските профсъюзни домове на културата. През 1987 г. Акустичното джазово трио става самостоятелна формация на щат към общината. Малко по-късно към тях се включва и певицата Мария Арнаудова. През 2001 г. ръководител на триото става китаристът Димитър Русев и така досега.
От дистанцията на годините доайенът Петър Ганев си спомня как в началото пътували с влака, за да участват на концерти и фестивали в Пловдив и София, а огромният калъф на контрабаса на Найден (който за съжаление си отиде твърде млад от този свят) навсякъде произвеждал невиждано любопитство у хората. След това се уредили с москвича на Ганев и пак – по фестивали и концерти. Трудно е да се пресметне техният брой. Редовни участници са в проявите в Сопот, Русе, Банско и естествено – Пловдив, Хасково и София. През 1989-та стават единствени за България носители на приза на Международния фестивал „Асен Овчаров”, Сопот. Гостували са и в чужбина – Гърция, Германия и Турция, имат записи в Националното радио и телевизия и в Радио Стара Загора. С тях са свирили изявени джазмени като Веселин Койчев, Пламен Солаков Пламен Юруков, а също и много чуждестранни изпълнители от САЩ, Австралия и Европа. През 1996-та с вокалистката Мария Арнаудова записват самостоятелен албум с произведения на Гершуин.
Триото е неизменен участник в традиционните „Есенни музикални дни“ в Димитровград, тази година пък за 16-и път изнасят серия концерти на открито под наслова „Късче от лятото” – всеки четвъртък от 19:00 ч. на централната алея в града. По инициатива на Димитър Русев от 2009 г. триото е организатор на Младежкия джазов фестивал, а също и на образователни концерти по училищата в общината. Проявите са съпътствани и с интересни изложби, предоставени от Полския културен център в София.
Колко градове в България могат да се похвалят със собствена джаз формация? В цялата страна са едва няколко и то в най-големите центрове. Акустичното джазово трио издържа предизвикателствата на времето и остава любим бенд за димитровградчани, които винаги с удоволствие слушат техните изпълнения.

Сакарнюз
От Сакарнюз юли 12, 2023 07:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама