Топло за зимата се намира, стига да имаш пари

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 19, 2022 10:13

Топло за зимата се намира, стига да имаш пари

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 16 - 22 септември 2022 г., брой 33/1011, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Докато централните медии ни занимават с отоплението на софиянци и доставката на газ, който се потребява едва от 15% от хората, проблемите с отоплението за останалата част на хората остават на заден план. Горещите въпроси в края на отминаващото лято все още не са намерили отговор и създават реални тревоги на хората за предстоящата зима.
Защо дървата за огрев са в пъти по-скъпи от миналата есен? Дали се дължи на високите цени на газа и тока, заради които домакинства се връщат към цапащите печки и камини и създават свръхтърсене на пазара?
Това са въпроси, на които никой не може да даде точен отговор и като се вземе предвид, че доставката на топливо се забавя, страховете на хората от провинцията са съвсем основателни.

Всички минават на дърва
„Всички минават на дърва, дори тези които са на пелети и на ток. Няма как да е иначе при тези цени на газа и на самите пелети.” Това е най-общото обяснение, което дадоха пред Mediapool лесовъди от Браншово сдружение на практикуващите лесовъди и горски предприемачи в българските гори (БУЛПРОФОР).
„Заради цените на енергоносителите и газовата криза, хората се презапасяват и се преориентират отново към традиционното гориво дори на места, където това отопление не е било факт, а това предизвиква недостиг на пазара“, коментира наскоро ресорният за горския сектор зам.-министър на земеделието Валентин Чамбов.
Фирмите, които секат и извозват дърва за огрев, са поставени на изпитания. Техните бригади са съставени предимно от роми, а задържането им на работа става все по-трудно. Част от тях бягат на лозята, други – в чужбина, където плащат по-добре.

Топливо има, но е скъпо
В момента дърва в градовете в региона има, но цените им са в голям диапазон. Те варират от бързината на доставките.
В Хасково в складове има по 100-160 лева на кубик. Общината там ги продава по 90.
В Харманли общинското Горско ги продава по 77 лева с доставка, а в Тополовград държавното горско е под тази цена.
Тук обаче важи правилото „първи записал се, първи възползвал се“, което означава, че най-нуждаещите се може да бъдат пренебрегнати.
Частните фирми продават на тон и той вече струва над 300 лева и ти го доставят до дома.
Отоплението на пелети също поскъпна. Най-качествените от тях, Клас А1, достигнаха 980 лева за тон. Най-евтините, слънчогледови пелети – Клас B, са 680 лева.
Газът, с който се загрява парното на много домове, скочи два пъти. Въпреки скъпата инвестиция, с цел пестене на средства след това, много от собствениците все още са в размисъл, дали тази година ще се възползват от нея.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 19, 2022 10:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама