Тон курбан подхрани авджиите преди началото на сезона

Сакарнюз
От Сакарнюз август 30, 2012 17:20

Тон курбан подхрани авджиите преди началото на сезона

Близо тон курбан бе раздаден на 800 –те ловджии, които се събраха в събота, 4 август, на Ловния парк край Харманли. На този ден те честваха откриването на сезона за лов и 115 години от създаването сдружението им.

Пред знамената на дружеството председателят на ЛРД „Сокол” Веселин Христозов прочете част от историята, пожела наслука на колегите си. Секретарят на НСЛРД Георги Христозков предаде поздрави от председателят и ги поздрави по повод юбилея. За приноса си им към ловностопанската дейност отличия получиха и отделни членове. Имаше киноложка изложба с награди за най-добрите кучетата.

Телешки курбан, сготвен от майстора Жеко Делчев бе готов само за четири часа, а след това бе раздаден веселите авджии, разположени под сенките на големите тополи. За тях свири оркестър „Орион”. Летните горещини не попречиха на най-игривите да покажат, че освен да стрелят, умеят и да играят хора.

45 са основателите на първото дружество „Сокол” през 1897 година  в Харманли и негов първи председател е учителят Христо Бургуджиев. Една година след това си имат свое знаме. С решение на УС от 2007 година традицията да се събират на Ловния парк е възстановена.

Събирането седмица преди откриването на лова е традиция в ЛРД „Сокол”, чиито членове са 1302, разпределени в 31 ловно-рибарски дружинки на територията на три общини.

Всяка година дружеството разселва 800 фазана, 400 кеклика, 400 порудива зеленоглава патица

В България има над 130 000 ловци, които са обединени в различни национални сдружения. Освен това в страната между 200 и 250 хиляди души си вадят годишни риболовни билети.

Изпълнителният директор  на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) инж. Бисер Дачев издаде  заповед за откриването на ловен сезон 2012 г. Тази година стартът ще бъде  даден на 11 август, събота. Както всяка година се започва с лов на  пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.

Всеки авджия има право по време на ловния излет право да отстреля 15 пъдпъдъка и до десет броя от останалите разрешени видове.

Забранява се използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване. С тази забрана се спазват изискванията на Бернската конвенция за опазване на европейската флора, фауна и природните местообитания.

Сакарнюз
От Сакарнюз август 30, 2012 17:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама