„Тинтява“ за втори път иска да добива злато и сребро в Ивайловградско

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 14, 2023 08:47

„Тинтява“ за втори път иска да добива злато и сребро в Ивайловградско

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 10 - 16 март 2023 г., брой 10/1034, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

„Тинтява Експлорейшън“ АД отново иска да добива злато и сребро в Ивайловградско, става ясно от инвестиционно намерение, подадено в РИОСВ – Хасково, в което е записано, че “чрез реализацията му се очаква да се подобрят условията за живот на хората от общината, подсигурявайки над 250 добре платени постоянни и над 1000 работни места по време на строителството“.
Възложителят предвижда да извърши добив и преработка на полиметални (златно-сребърни) руди от находище „Розино“, площ „Тинтява“, като концесионна площ е 3044,7 декара, от които нарушената площ ще бъде 1308,5 дка.
Те смятат да правят това 9 години, като обещават над 200 млн. лв. капиталови инвестиции през първите две години.
За да направи офертата си по-привлекателна, инвеститорът е записал, че смята да инвестира в здравеопазване, образование, култура и спорт.
Това е втори опит на „Тинтява Експлорейшън“ да получи концесия за добив и преработка на полиметални руди в този регион.
Първият път бе в края на 2021 година, но дружеството бе принудено да се откаже от инвестиционното си намерение поради няколко причини.
Първата бе преценката на експертите по биоразнообразие към РИОСВ – Хасково, които констатираха, че „има вероятност да окаже отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове в защитени зони „Родопи Източни“ и „Бяла река“.
Освен това в РИОСВ – Хасково са постъпили възражения от Гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност, Сдружение “Балканика“ и Коалиция „Да остане природа в България“, според които описаните в инвестиционното предложение дейности крият сериозна заплаха за опазваните в защитената зона местообитания.

Ценните залежи в този
регион са установени от български геолози след десетилетен теренен труд. Те са изчислили, че златните запаси в „Розино“ възлизат на 20.762 тона. За сравнение, оценката за прочутото Ада тепе, което в момента се разработва от „Дънди прешъс металс“, е за малко над 26 тона злато. Но пък в „Розино“ има бонус от 350 тона сребро.

Въпреки че тази залежи са известни, през 2017 г. „Горубсо“ получи разрешение за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площ „Тинтява“ в Източните Родопи и за целта основа фирмата „Тинтява експлорейшън“.
Причината е, че ако дадена компания бъде обявена за откривател на находище, вече не трябва да се провежда търг и тя незабавно става собственик на правата върху разработването на находището.
През месец май миналата година „Тинтява Експлорейшън“ организара и пиар акция, като представи в Историческия музея изложба „Съкровищата на Земята“.
Инициативата бе подкрепена от Община Ивайловград. На нея бяха изложени кристали, руди и минерали от Мозамбик, Казахстан, Русия, Украйна, Узбекистан, Афганистан и от още десетки места, както обясни при откриването изпълнителният директор Даниел Маринов.

Районът попада почти изцяло на територията на защитена зона за опазване на дивите птици „Бяла река“ BG0002019, която се характеризира с висока степен на съхранение и естественост на природните екосистеми.
Рудодобивът по открит способ противоречи на предмета и целите на опазване на защитената зона, тъй като е свързан с необратимо унищожаване на големи по площ територии, фрагментиране на местообитания, значително безпокойство, замърсяване, риск от залпови замърсявания, е становището на БДЗП.
В Защитена зона „Бяла река” са установени 167 вида птици, от които 59 са включени в Червената книга на България. Тя е част от „Царството на лешоядите” – тук гнезди двойка египетски лешояди, а белоглавите и черните лешояди често идват за почивка и търсене на храна.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 14, 2023 08:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама