ТЕЦ „КонтурГлобал“ ще съкрати до 160 души от работниците си

Сакарнюз
От Сакарнюз март 30, 2024 08:26

ТЕЦ „КонтурГлобал“ ще съкрати до 160 души от работниците си

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 13/1085, година XXl, 29 - 04 април 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Освобождаването на персонала започва в средата на май, а засегнатите ще получат обезщетения в размер от 6 до 10 месечни заплати.
След изтичането на дългосрочния ѝ договор с НЕК и спирането на работа от 20 февруари тази година ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3“ ще се раздели с една трета от работниците си в опит да оптимизира разходите си и да запази възможност за повторно включване на мощностите.
Става въпрос за до 160 души от общо 450 човека, които работят в централата и корпоративния офис на дружеството. По информация на „Капитал“ голяма част от освободените ще са именно от администрацията.
Очакванията на ръководството на централата са тя да заработи наново през втората половина на годината, ако пазарните цени на електроенергията позволяват това. Проблемът сега е, че разходите за производството на ток от въглища са по-високи от борсовата цена на тока и реално централата трябва да продава на загуба, ако работи.
За „Капитал“ от ръководството на компанията съобщиха, че в следващите 2-3 години ТЕЦ-ът ще работи на въглища тогава, когато е икономически изгодно, т.е., когато борсовата цена на тока е по-висока от производствените разходи, което зависи най-вече от цената на газа. Сега той е сравнително евтин и е по-изгодно енергията да се произвежда в газови централи. Точно затова от началото на тази година България е нетен вносител на ток.
Съкращенията ще започнат в средата на месец май, когато изтича законовият 45-дневен срок от уведомяването за стартиране на процедура за масови уволнения.

Източник: Капитал

Сакарнюз
От Сакарнюз март 30, 2024 08:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама