ТЕЦ „КонтурГлобал „угасна на 20 февруари в 24 часа

Сакарнюз
От Сакарнюз февруари 24, 2024 07:40

ТЕЦ „КонтурГлобал „угасна на 20 февруари в 24 часа

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 8/1080, година XXl, 23 - 29 февруари 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Една от двете т.нар. американски въглищни електроцентрали – ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3″ спря работа минута преди полунощ. На 20 февруари изтече дългосрочният ѝ договор с държавната „Национална електрическа компания“ за задължителното изкупуване на произведената електроенергия на фиксирани цени.

Това бе очаквано. Още в началото на януари от дружеството обявиха пред Mediapool, че като изтече договорът им, ще работят като „сезонна“ електроцентрала и ще продават тока си на борсата.
Тогава директорът на електроцентралата Васил Щонов каза, че мощността ще работи, когато има по-голямо потребление и съответно търсене на електроенергия – през зимата. Или при спирането на единия от двата блока на АЕЦ за планови ремонти, което става съответно през пролетта и есента и извеждането на 1000 МВ от пазара се отразява на сделките.
В момента обаче, макар и зимен месец, времето е по-топло и потреблението на електроенергия е по-ниско от обичайното. Съответно цените на свободния пазар не са изгодни за мощността – тоест са по-ниски от себестойността на производството ѝ.
Според ръководството на „КонтурГлобал“ спирането е временно и засега няма да има съкращения. Към момента те ще се занимават с поддръжка, ремонт на централата и подготовката ѝ за време, в което цените на електроенергията ще са по-изгодни за дружеството.

През годините ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, както и другата т. нар. американска централа – „Ей И Ес Гълъбово“, бяха обвинявани от „патриотичните“ среди за поскъпването на тока за бита, тъй като тяхната електроенергия влиза в квотите за регулирания пазар, където цените се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране. Били са подлагани и на тежки политически атаки от националистическите партии, които дори искаха национализацията им и твърдяха, че американските ТЕЦ-ове ще напуснат България след като приключат договорите им за изкупуване на тока на гарантирани цени.

Факт е обаче, че в периода на кризата с високи енергийни цени двете електроцентрали, ако бяха на свободния пазар, щяха да изкарат далеч повече пари от тези, които получаваха от НЕК. А НЕК на свой ред успя да капитализира ползите от по-ниските фиксирани в миналото цени, на които купува тока от двете централи, през борсова препродажба на тока им.

Източник: mediapool.bg

Сакарнюз
От Сакарнюз февруари 24, 2024 07:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама