Театралният фестивал събра артисти от 6 държави

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 24, 2023 20:08

Театралният фестивал събра артисти от 6 държави

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 35/1059, година XX, 22 -28 септември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

„Изкуството е най-прекият път за общуване между хората и сме убедени, че историята на Театралния фестивал е великолепно потвърждение на тази истина.“ Това каза кметът на Тополовград Божин Божинов, който от сцената на местното читалище откри XXVI издание на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев”.
Той започна на 18 септември, понеделник, с фестивално шествие, предвождано от две камили и церемония по издигане знамето на фестивала.
След това всички участници преминаха по червения килим и влязоха в читалището, където домакините представиха поставката „Примадони“ от Кен Лудвиг на театъра.
До 24 септември на сцената на читалище „Св. св. Кирил и Методий“ ще се изявят самодейни състави от България, Украйна, Сърбия, Молдова, а от Канада и Италия ще участват български театрали. Общо постановките са 19.
Награждаването на най-добрите ще бъде в неделя, 24 септември, след 18:00 часа на сцената на читалището.
Театралният фестивал „Велко Кънев“ е включен в Националния културен календар.

Директорът на Сатиричния театър „Алеко Константинов“ Калин Сърменов е председател на журито, което ще отличи най-добрите театрални състави и актьори. Голямата награда е статуетката „Златна камила“. Тя е дело на тополовградския скулптор Христо Дюлгеров.

Йотова политизира събитието

Вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на фестивала си позволи да намеси политиката, като обвини едни държавни лица, че не присъствали, а други – че разединявали нацията. От думите ѝ стана ясно, че тя не визира президента Румен Радев, който непрекъснато отправя обвинения към управляващи и партии, че разединяват гражданите, а конкретно „някои, които правят политическия театър тъжен, още по-несигурен и нестабилен.“
В словото си каза още: „Онова, което протича на жълтите павета (където се намира и нейния офис б.р.), в повечето случаи избива в конфликтност, в омраза, разделение арогантност. Занимават ни с теми, които не са нито моите, нито вашите, нито предопределят бъдещето на децата ни. Вече месеци наред вместо да видим накъде отива страната ни, се занимаваме с това кой кого поканил, или не поканил на тайни срещи. Отново изникнаха позабравени скандали и лица, с които мислихме, че сме се разделили още 90-те години.“
През 26-годишната си история на фестивала никой не си е позволявал да намесва политика, въпреки че през този период са се сменяли политици от различни партии, а вицепрезидент Йотова бе единствената, която го направи.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 24, 2023 20:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама