Творчеството на Орхан Исмаил – смел израз на вътрешния порив

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 13, 2024 14:17

Творчеството на Орхан Исмаил – смел израз на вътрешния порив

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 06/1078, година XXl, 09- 15 февруари 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

„Смел израз на вътрешния порив“ така кураторът Ивалина Кръстева определи начина на работа на Орхан Исмаил, който откри своята първа изложба в Свиленград. Неговите 25 платна могат да се видят в Арт галерията и са под мотото „България – минало, настояще, бъдеще“.
„Топлият блясък на зимата“, Люта зима“, „Топлината остава“, „Звукът на тишината“, „България на три морета“ са част имената на картините му наравно с портретите на Ботев, Левски, Раковски. Те са претворени в експресивно – абстрактен рисунък.
„От А до Я съм впечатлен от всичко в Свиленград, от залата и хората тук“, сподели авторът.
Това е първата изложба на галерията в Свиленград за тази година, а платната на твореца от Лудогорието ще бъдат там до края на февруари.
Орхан е роден в град Исперих. Баща му, Исмаил, е самоук художник и още от детска възраст помага на децата си да рисуват, като ги запознава с техниката на изкуството и света около тях. Той ги учи да извличат поуки и изводи от околната среда по свой начин. Децата му са близнаци – Орхан и Осман, и двамата са художници.
Първата градска изложба на Орхан е на градския празник на „Есенни бардове” в Общински културен дом – Разград през 2008 г. Живопис, 26 платна, под наслов „Романтика и романтизъм”.
Участва във всички общи художествени изложби на разградската група към СБХ. Освен това има международно участие в Одрин през 2012 г. – живопис – 15 платна. В момента работи като учител по изобразително изкуство в СУ „Св. св. Кирил и Методий” в село Самуил, Разградско.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 13, 2024 14:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама