Творецът Благой Господинов в търсене на най-хубавата картина на света

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 8, 2022 08:03

Творецът Благой Господинов в търсене на най-хубавата картина на света

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 6 - 12 май 2022 г., брой 17/995, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

„Най-хубавата картина е нашият живот,“ твърди художникът Благой Господинов. На изложба в Харманли той представи 51 акварела и 2 инсталации, но смята, че само духовният мир на човека може да му даде насладата да се радва на живота.
Тамер Халил, куратор на експозицията, при представянето ѝ каза, че библейската тематика е водеща в творчество на художника.
Изложбата се казва „Пътуването на един пилигрим“ и следва пътя на тайнството и мистицизма, откриването на Бог и Божественото чрез покаяние и смирение. В съзвучие с това 30 от картините на Благой се показват за пръв път.
На тях са изобразени обекти от Божи гроб, Атон и Йерусалим.
От 2003 година, роденият в с. Крепост Благой, е избрал да живее и твори в габровското село Поповци.
Негови творби са изложени в Португалия, САЩ, Тайван. За картините му са характерни меки, пастелни тонове, ефирни линии, пространствени решения.
Благой е от малкото автори в България, които работят по уникален и неповторим начин. Той не прави скици и чернови, а направо твори върху платното без подготвително рисуване.
На откриването на изложбата творецът призна, че неговото пътуване като поклонник на Бога започнало от Харманли.
„През 1988 година на 7 май тук имах среща мъж, силно вярващ в Бога и от тогава тръгна пътуването ми с Твореца. Тази покана за гостуване на моята изложба „Пътуването на един пилигрим“ е свръхестествена, защото аз се връщам в този град, откъдето съм тръгнал като човек, който търси истината за своето съществуване в този свят.“
След скитане по света Благой разбрал, че пътуването на хората, които търсят истината, започва отвътре. „Ходил съм на всички свети места, но истинското пътуване започва от нас. Ако имаме своите вътрешни хоризонти, ако те са високи, тогава ще имаме възможност да живеем по-спокойно, без да се борим за надмощие.“
Цитира Махатма Ганди: „Когато силата на любовта победи любовта към силата, хората ще познаят истинския мир.“
Благой Господинов пожела повече време с изкуството, защото то може да помогне на хората да затаят дъх, да започнат пътуването първо от себе си и повтори „Най-хубавата картина е нашият живот.“
Остана обаче да виси отговорът на въпроса дали творецът харесва най-хубавата си картина. Може би още я твори.
Експозицията на Благой Господинов е разположена в Изложбената зала на втория етаж на Културния център и ще остане в Харманли до 17 май 2022 г.
Тя е част от програмата за празника на Харманли и от Общината откупиха една картина.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 8, 2022 08:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама