С 800 000 лв. създават зона за отдих в Ивайловград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 19, 2021 09:31

С 800 000 лв. създават зона за отдих в Ивайловград

Акценти

  • Регионален вестник, # 18/950 година XVIII, 14-20 май 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Приключенски парк с бънджи и батут ще изграждат до Ивайловград. От Общината са обявили обществена поръчка за създаването на зона за отдих и туризъм в защитена местност Дупката. Тя е на стойност 707 509,78 лева, (без ДДС), а изпълнителят ще бъде избран след пазарни консултации.
Според проекта на „Як студио“, Стара Загора, е предвидено да се изградят три туристически еко-пътеки, паркинг, изгледни площадки за наблюдение на природни обекти, заслони, места за отдих.
Ще се поставят информационни табели, беседки, перголи, предпазни парапети, пейки и кошчета, районно осветление, ще се направи пътека с ивайловградски камък, ще има химически тоалетни, въжен парк.
На изгледната площадка ще има монтирани далекогледи и места за сядане без облегалки.
Предвидено е също укрепване входа на пещерата, затревяване и засаждане на нова растителност.
Точното наименование на поръчката е “Изпълнение на строеж „Създаване на зона за отдих и туризъм и приключенски парк в местността „Дупката“, Ивайловград (реконструкция и рехабилитация)“.
Крайният срок за по- даване на документи е 14 май 2021 година.

Дупката е защитена местност, разположена в землището на Ивайловград. Обхваща варовит хълм, северозападно от града. Заема площ от 6,5 ха върху склонове от Източните Родопи с надморска височина от около 300 метра. Обявена е през 1992 г. по предложение на Българското ботаническо дружество. Създадена е с цел опазване на находище на редки и защитени диворастящи орхидеи и пещерата „Дупката“. В едноименната пещера е установено, че е обитавана от 4 вида прилепи, които в миналото вероятно са формирали голяма колония, но сега поради честото безпокойство от хора, пещерата се обитава само от единични екземпляри. В защитената местност се срещат големият гребенест тритон, кримски гущер, зелен гущер, пъстър смок, голям стрелец. От птиците се срещат голямо белогушо коприварче, авлига, малък маслинов присмехулник.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 19, 2021 09:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама