С 13-е си трабанта Георги Янакиев се чувства щастлив

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 29, 2022 09:53

С 13-е си трабанта Георги Янакиев се чувства щастлив

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 25 ноември – 1 декември 2022 г., брой 43/1021, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Числото 13 за някои е фатално, но за Георги Янакиев носи щастие. Толкова е бройката на колите му „Трабант“ паркирани в двора на къщата му в с. Белица. Банкерът от Любимец ги нарича свои любимци.
Около тях има и две кучета, които карат собственика им да се чувства спокоен.
„Страстта и любовта ми към трабантите започна преди десетина години след напрегната работа в службата. Избрах това хоби, защото ме разтоварва. Насочих се към тези коли, които са прости за обслужване, лесни за каране, поддръжката им не е сложна“, казва Георги и споделя, че единственият му проблем е, че не остава време да си практикува хобито. „Надявам се, че през следващите години ще имам все повече свободно време да отделя за тях и съм обещал пред съпругата си да не увеличавам бройката им.“
В колекцията му има „Трабант 600“ от 1963 година, „Трабант 601“ от 66-а и моделите 601S от 81-ва, 83-та, 85-а и 87-ма. Последният му е от 90-а година.
„Идеята ми, страстта ми, желанието ми е да възстановя най-напред „Трабант 600“, защото това е един от най-първите модели на този автомобил. И друго, в България такива, които са в движение, се броят на пръстите на двете ръце максимум.
И трето, чувствам го като най-голямо предизвикателство, защото е от най-старата година.“
Снабдяването с резервните части за тези коли е трудно, но Георги и други запалени трабантаджии ползват немски сайтове, откъдето поръчват.
Георги знае историята на тези автомобили. „Колата „Трабант“ е започнала да се произвежда през 1957 година, най-напред с модел B50, след което е B70. 63-та година е “Трабант 600“ до 1965-а, а от 66-а година започва 601 и от 70-а излизат моделите 601S.
Последните трабанти, които са произведени през 1991 година са четиритактови, с двигател на Wolkswagen Polo 1.1. Те също са много редки, защото много малко време са се произвеждали, само през последната година. За съжаление такъв екземпляр няма в моята колекция.”
Георги е член на няколко Facebook групи, свързани с „Трабант“, където с колеги запалени трабантаджии обменят идеи, опит, разменят си части.
Прави му впечатление, че на последните събори се събират все повече млади хора, които проявяват интерес към тази марка, може би защото не съществува реално в производство. На тези трабантаджийски сбирки присъстват много запалянковци, а интересът с годините към тях според него се засилва. „Колкото по-малко трабанти остават, той /интересът/ се увеличава“, е изводът на колекционера.
Трабантите в двора на Георги продължават да чакат обещаните от него грижи. Той се надява видът им все повече да се подобрява, без да увеличава бройката Някои от колите се нуждаят от доста ремонти, а в гаража има един кабриолет, на който само трябва да му се сложи акумулатор и предна броня и да потегли. Може би през следващото лято ще се появи из улиците на Белица, ако Георги му обърне още малко внимание.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 29, 2022 09:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама