С пленер „Нарисувани усещания“ започна програмата за Деня на Свиленград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 23, 2021 15:20

С пленер „Нарисувани усещания“ започна програмата за Деня на Свиленград

Акценти

  • Регионален вестник, # 34/966 година XVIII, 24 - 30 септември 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

Началото на седмото издание на Националния пленер по изобразително изкуство „Нарисувани усещания“ даде старт на честванията за празника на Свиленград. Във вторник, 21 септември, той бе открит пред Арт галерията. В него тази година участват Калин Терзийски, Боян Блажев, Ангел Герджиков, Мария Петкова, Петър Джигов, Момчил Николов, Кунка Бакалова и Сандра Блажева. Те ще посетят интересни места в общината и ще пресъздадат своите усещания на платна. Творбите им ще бъдат представени в неделя, 26 септември, в Арт галерията.
Празничната програмата включва културни и спортни мероприятия, които ще продължат до 6 октомври.
Във вторник в салона на НЧ „Просвета-1870” бе открита изложба на клуб „Ебру” от филиала на читалището в Одрин, а в Артгалерията започва седмото издание на националния пленер „Нарисувани усещания”.
На 23 и 24 септември на откритата сцена до Общинската библиотека се провежда традиционният за празника на града „Фестивал в куфар”, включващ моноспектакъла на актьора Петър Тосков „Да изпеем поезия” и концертът на Марина Господинова и Станислав Арабаджиев „Джаз на Стария мост”.
Съботния ден – 25 септември, е запазен за любителите на спорта, споделят от Общината. Ще се състоят детски турнир по борба за купа „Пети октомври” от 12:00 часа в спортната зала в кв. „Изгрев”, а от 14:00 часа на стадион „Колодрума” – честване на 100-годишнината от създаването на футболен клуб „Свиленград- 1921”.
На 26 септември от 11:00 часа в Артгалерията художниците, гостуващи на пленера „Нарисувани усещания”, ще представят изложба с творбите си, вдъхновени от природата и забележителностите на района.
Рецитаторски конкурс по стихове на Ивайло Балабанов е организиран от НЧ „Просвета-1870” на 28 септември от 17:30 часа.
Като събитие от „Фестивал в куфар” на 30 септември от 18:00 часа в Общинската библиотека ще представят книгата си за своите пътешествия на различни континенти свиленградчанинът Антон Нашев и съпругата му Пламена.
На 1 октомври на откритата сцена край библиотеката за най-малките ще има цирков спектакъл от 16:30 часа, а от 18:30 часа ще се състои концертът на Хорова школа – Свиленград, „С песните на поколенията”.
Три мероприятия са планирани на 4 октомври. От 11:00 часа в Общинската библиотека ще бъдат представени книгите на личности, свързани с развитието на Свиленград – „Безсмъртни епопеи” на Петър Раковски – местен поет, журналист и участник в Балканската война, и „Биография на Петър Станчов”, който е дал името на града, свързвайки го с най-отличителния за района занаят – копринарството. От 18:00 часа ежегодната награда „Подай ръка на доброто” на Лайънс клуб „Свилена” ще бъде връчена на специална церемония в ресторант „Моста”. От 19:00 часа в салона на НЧ „Просвета-1870” ще се играе театралната постановка „Умопомрачение” с участието на Асен Блатечки, Койна Русева и др.
Както всяка година, празничният ден – 5 октомври, ще започне с тържествена литургия в храма „Св. Троица” за благоденствието на Свиленград и неговите жители.
Общоградският традиционен крос за купа „Пети октомври”, организиран с подкрепата на Ротари клуб – Свиленград, ще се проведе от 11.00 часа в парк „Младежки”.
Традиционното поклонение на връх Шейновец и панихидата на паметника-костница ще се състоят от 15:00 часа.
От 17:00 часа в библиотеката се открива изложбата „Небесен гурбетчия” с документи и ръкописи от архива на поета Ивайло Балабанов, който си замина от този свят през месец юли тази година.
Тържествена церемония по случай 109 години от освобождението на Свиленград ще се състои от 17:45 часа пред паметника на ген. Никола Иванов.
От 19:30 часа в Спортна зала – Свиленград, е концертът „Да послушаме кино” с участието на Хилда Казасян, Теодосий Спасов, Васил Петров, Плевенската филхармония с диригент Борислав Йоцов и др.
Програмата завършва на 6 октомври, когато от 18:00 часа в НЧ „Просвета-1870” ще се проведе тържествена церемония по връчване знака „Почетен гражданин на Свиленград” на д-р Димитър Ермов, управител на МБАЛ – Свиленград.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 23, 2021 15:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама