С горещините започна и безводието по селата

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 24, 2023 09:37

С горещините започна и безводието по селата

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 28/1052, година XX, 21 -27 юли 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Лятното безводие по селата вече започна. В няколко населени места на харманлйската община, живеещите там вече го почувстваха.
Най-силно се отрази това в село Изворово, където близо месец водата в чешмите им идваше много рядко.
От ВиК съобщиха, че там проблемът е с бавното запълване на резервоара им. Когато има авария и водоемите се изпразнят, при пълнененето им отново това село е на последно място. Този водопровод се захранва от помпена станция до Свиленград и водата от там най-напред пълни резервоарите в селата Браница и Дрипчево, Черепово.
В село Надежден нямаше вода през миналата седмицата, но аварията е отстранена и водоподаването е възстановено. От ВиК казаха, че имат отпуснати пари и ще ремонтират най-уязвимите участъци от този водопровод.
През летните горещини, след като нивото на реките спадне, това ще се отрази и на кладенците на ВиК край тях, от които се снабдяват с питейна вода.
Подобно нещо се наблюдава всяко лято в с. Славяново, Българин, Браница. Затова от Водното правят опити да въвеждат в експлоатация стари кладенци, които могат да са в помощ при извънредни ситуации.
В селата през последните години не са инвестирани никакви средства за подмяна на водопроводите, което означава, че авариите ще зачестяват. Когато има няколко такива, приоритет за майсторите са тези в града, затова за живеещите по селата летните горещини отново ще са предизвикателство.

Смок проникна в помпена станция „Юг“ в Хасково и прекъсна електрозахранването.
В 2:40 часа на 11 юли спряха помпите в помпена станция „Юг“. Отзовалият се на сигнала авариен екип установил, че причина за прекъсване на електроснабдяването на помпената станция е проникнал в съоръжението смок, който е причинил късо съединение. Около 5:30 часа нормалната работа на помпената станция е възстановена и засегнатите клиенти водоснабдени.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 24, 2023 09:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама