Със 17 събития отбелязват празника на Свиленград

Сакарнюз
От Сакарнюз септември 22, 2023 14:35

Със 17 събития отбелязват празника на Свиленград

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 35/1059, година XX, 22 -28 септември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Калина Райкова

Започнаха празничните събития, посветени на Деня на Свиленград 5 октомври. Програмата е наситена с културни прояви за различни възрасти и интереси. Част от празника са и многобройни спортни мероприятия, организирани през същия период.
На 19 септември в Арт галерията се откри традиционният за Свиленград Национален пленер „Нарисувани усещания”, девето издание. Десет художници – местни и гостуващи, представиха върху платна своите възприятия за Свиленград и района, а резултатът ще бъде представен на изложба на 24 септември от 11:00 ч. в Арт галерията.
И тази година „Фестивал в куфар” радва публиката с театрални, музикални и литературни изяви. На 20 септември в Общинската библиотека бе представена книгата на големия композитор, родом от Свиленград, проф. Александър Текелиев „Словесни синкопи“.
На 22 септември от 18.30 ч. “Плейбек” ще изиграе спектакъл с водещ доц. д-р Антоанета Петрова, преподавател в Нов български университет. Събитието бе в зала „Ал. Текелиев“ на бул. „България”, №26. Веднага след това, от 20.00 ч., на откритата сцена до библиотеката се състоя и вечерен концерт на студенти от Департамент „Музика“, НБУ, с водещ гл. ас. д-р Илиян Парасков. „Фестивал в куфар” ще завърши на 23 септември от 19.00 ч. с моноспектакъла „Дневникът на един луд“ по Н.В. Гогол на доц. д-р Антоанета Петрова на откритата сцена до Общинска библиотека. На същото място на 21 септември от 18.30 ч. е обявена „Отворена сцена – таланта в мен“ – за изява на децата на Свиленград. 24 септември в 12.00 ч. – Свиленград е включен в „Шеста национална въздушна обиколка на България“ – съвместна проява с Фондация „Български ВВС“. Авиаторите ще кацнат на летището между с. Мустрак и с. Райкова могила. Предвидена е среща-разговор с ученици и разходка из небето над Сакар.
На 26 септември в 17.00 ч. пред сградата на Общината ще бъде открита мобилна изложба „110 години от Одринската епопея и българската бойна авиация“.
Същия ден от 18.00 ч. в салона на НЧ „Просвета 1870” ще се играе „Завещанието на целомъдрения женкар“ – постановка на театър „Българска армия”, част от националното турне за 85-ата годишнина на актьора Васил Михайлов.
„Пей, танцувай и празнувай, мой роден Свиленград!“ – празник на таланта и творчеството ще се проведе в парк „Младежки” на 28 септември от 17.30 ч.
„Младежка музикална среща“, Свиленград 2023 г. – четвърто издание, е насрочена за 30 септември от 18.00 ч. на открита сцена до Общинска библиотека.
Седмият национален фестивал „С песен от свила – минаха години” ще събере отново любителите на старата градска песен на 30.09-01.10.2023 г. от 10.00 ч. в НЧ „Васил Левски 1933”, кв. „Кап. Пeтко войвода”.
На 2 октомври от 18.00 ч. в НЧ ”Просвета 1870” ДТС „Академия Млад актьор“ ще представи „Аз съм само една“ – поетичен спектакъл на по стихове и разкази на Петя Дубаров.
За най-малките е постановката „Пинокио“ по Карло Колоди на Драматичен театър „Гео Милев“- Стара Загора, на 3 октомври от 15.00 ч. в НЧ ”Просвета 1870”.
Благоустроеният бул. „България“ ще бъде огласен от празничния концерт на Духов оркестър „Костадин Манов“ на 3 октомври от 17.30 ч. Веднага след това от 18.30 ч. ще се състои традиционната церемония за връчване на ежегодната награда на Лайънс клуб „Свилена” – Свиленград на бул. „България“, пред сладкарница „Парапина“.
На 4 октомври от 17.30 ч. в НЧ ”Просвета 1870” ще се проведе Трети рецитаторски конкурс по стихове на Ивайло Балабанов „Небесен гурбетчия“.
В навечерието на празника на Свиленград, на 4 октомври от 19.30 ч. в Спортната зала е концертът на дует „Ритон“ – юбилейно шоу „Приказката продължава“.
Денят на Свиленград – 5 октомври, ще започне с традиционната тържествена литургия за благоденствието на града и неговите жители в храм „Св. Троица” от 10.00 ч.
На празника Общинската библиотека организира Ден на отворени врати.
От 11.00 ч. е насрочен общоградският ученически крос за купа „Пети октомври” с подкрепата на Ротари клуб – Свиленград. Стартът е при „МЦ I – Свиленград“.
Традиционното поклонение на връх Шейновец и панихида за загиналите за освобождението на Свиленград ще се състои на 5 октомври от 11.00 ч. За желаещите да се включат граждани, общината е организирала превоз с автобуси, тръгването е в 9.45 ч. от площад „Пети октомври”.

Сакарнюз
От Сакарнюз септември 22, 2023 14:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама