Сърбия не е изпълнила ангажиментите си за свободни и честни избори

Сакарнюз
От Сакарнюз февруари 13, 2024 09:23

Сърбия не е изпълнила ангажиментите си за свободни и честни избори

Акценти

  • Нарушаване на тайната на вота, групово гласуване, манипулиране на регистрацията на гласоподавателите и подправени подписи, сред предполагаемите престъпления
  • Оркестрирани нападения от сръбски длъжностни лица срещу наблюдатели на избори, включително евродепутати
  • Призив за спиране на финансирането от ЕС въз основа на сериозни нарушения на принципите на правовата държава.

Свързани публикации

Изборите в Сърбия на 17 декември 2023 г. не са били проведени при справедливи условия, според евродепутатите, които призовават за независимо разследване на нередностите.
Поради продължаващите и системни злоупотреби на управляващите с институции и медии, за да си осигурят несправедливо предимство, последните сръбски парламентарни и местни избори паднаха „под стандартите, очаквани от страна – кандидатка за членство в ЕС“, казват евродепутатите.

В резолюция, приета в четвъртък с 461 гласа „за“, 53 „против“ и 43 „въздържал се“, Парламентът посочва, че въпреки гладкото провеждане на изборите, проведени на 17 декември 2023 г., те бяха белязани от многобройни процедурни недостатъци. Сред тях се посочват непоследователното прилагане на предпазни мерки по време на гласуването и преброяването, честите случаи на прекалено струпване на хора, нарушения на тайната на вота и многобройни случаи на групово гласуване.

Припомняйки на сръбските органи, че „правилното функциониране на демократичните институции на Сърбия е в основата на процеса на присъединяване на Сърбия към ЕС“, евродепутатите призовават за независимо разследване от страна на уважавани международни правни експерти и институции на нередностите при провеждането на парламентарните, областните и местните избори, със специално внимание към изборите за Градската скупщина на Белград.

Липса на институционална реакция на предполагаема манипулация, без санкции за нарушителите

Евродепутатите изразяват съжаление от липсата на институционална реакция спрямо сериозните твърдения за участие на управляващите в манипулиране и злоупотреба с изборите, което, подчертават те, допринася за безнаказаността и гарантира продължаването на тези практики.

Парламентът също така осъжда липсата на наказателно преследване и санкциониране на изборни престъпления, включително сериозни твърдения за незаконно манипулиране на регистъра на гласоподавателите и правата на гласуване, натиск и сплашване на граждани и кандидати за избори, случаи на корупция, подправяне на подписи на гражданите, клиентелизъм и незаконна злоупотреба с данни на гражданите.

Позовавайки се на „организираните нападения на сръбски длъжностни лица срещу наблюдатели на избори, включително членове на Европейския парламент“, евродепутатите изискват завръщане към уважителен и конструктивен дискурс, подчертавайки значението на взаимен респект в демократичния процес.

Неетично отразяване и дезинформация, липса на медиен плурализъм

Парламентът осъжда липсата на медиен плурализъм по време на предизборната кампания, дезинформацията и широко разпространеното неетично и пристрастно медийно отразяване в полза на управляващите. През последното десетилетие от идването на власт на президента Вучич се наблюдава непрекъснато подкопаване на свободата на медиите в Сърбия, която се характеризира с политически натиск, заплахи и дори физически нападения срещу журналисти, предупреждават евродепутатите.

Спиране на средствата на ЕС

Преговорите за присъединяване със Сърбия следва да напредват само ако страната постигне значителен напредък по свързаните с ЕС реформи, включително цялостно изпълнение на препоръките за изборите на ОССЕ/БДИПЧ и Венецианскатакомисия, подчертава резолюцията. Ако сръбските власти не желаят да изпълнят ключовите препоръки за изборите или ако констатациите от това разследване покажат, че сръбските органи са участвали пряко в измамите с гласоподавателите, членовете на ЕП призовават финансирането от ЕС да бъде спряно въз основа на сериозни нарушения на принципите на правовата държава във връзка с изборите в Сърбия.

Очаква се окончателният доклад на Служба за демократични институции и права на човека на ОССЕ (ODIHR) да бъде публикуван през следващите седмици.

Сакарнюз
От Сакарнюз февруари 13, 2024 09:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама