Съд отмени решение на ОбС – Маджарово за избирателно сключване на договори

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 23, 2024 09:19

Съд отмени решение на ОбС – Маджарово за избирателно сключване на договори

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 19/1091, година XXl, 17 - май 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани.

Областният управител Гинка Райчева оспори, а съдът отмени решение на ОбС – Маджарово, с което могат да се сключват избирателно договори за създаване на масиви с НТП (начин на трайно ползване) – полски пътища за селскостопанската 2023/2024г.
Решението бе прието на сесия на ОбС през ноември 2023 година. С него местните парламентаристи разрешиха отдаване под наем на части от общински имоти за създаване на полски пътища в земеделски земи. Разрешиха това да стане в землищата на селата Бориславци, Долно Съдиево, Ефрем, Малки Воден, Малко Брягово, Селска поляна, Тополово, Ръженово, Румелия, Горни Главанак, Голяма Долина.
За останалите – в Горно Поле, Долни Главанак, Златоустово, Общински съвет Маджарово, ОбС не е съгласен да се сключват спора- зумения
От Областна управа са преценили, че решението им е взето при съществено нарушение на административнопроизводствените правила и на материалния закон, в случая ЗСПЗЗ.
Констатацията е, че актът им е немотивиран, което е съществен порок, а липсата на мотиви в него е достатъчно основание то да бъде отменен.
В конкретния случай директорът на ОД “Земеделие” е издал заповед, с която са одобрени сключените споразумения за създаване на полски пътища в землищата на цялата община Маджарово, а не само за отделни землища. Следователно ОС – Маджарово действа при условията на обвързана компетентност и няма причина да не е съгласен с предложението на ОД “Земеделие”.
Становището на областния управител, че решението на ОбС е противозаконно, бе обжалвано в Административния съд – Хасково. Той потвърди, че Областна администрация е права. В следствие на това ОбС трябва да вземе законосъобразно решение на свое заседание.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 23, 2024 09:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама