Съдът отхвърли искането на замърсителя ТЕЦ „Марица 3“ да продължи работа

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 6, 2022 08:54

Съдът отхвърли искането на замърсителя ТЕЦ „Марица 3“ да продължи работа

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 6 - 12 май 2022 г., брой 17/995, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

В свое  определение Административният съд в Хасково е отхвърлил искането на ТЕЦ „Марица 3“ – Димитровград за спиране на предварителното изпълнение на заповедта, с която Регионалната инспекция по околната среда и водите – Хасково наложи принудителна административна мярка (ПАМ) за спиране дейността на топлоцентралата.
Припомняме, че работата на ТЕЦ ,,Марица 3“ АД – Димитровград беше спряна с ПАМ от РИОСВ – Хасково на 21 април 2022. Административната мярка срещу ТЕЦ ,,Марица 3“ АД – Димитровград ще остане в действие до привеждане на горивната инсталация в състояние, което не води до опасни замърсявания на околната среда и до рискове за човешкото здраве.
Припомняме още, че превишенията на нормите за серен диоксид са предмет на дело на Европейската комисия срещу България, което е в напреднала фаза и се очаква решение на Съда на ЕС и налагане на санкции на страната ни.
Само за първите четири месеца на тази година в Регионалната инспекция по околната среда и водите от граждани, организации и фирми са подадени 20 сигнала за замърсяване на въздуха. За този период автоматичната измервателна станция е отчела 8 на брой превишения на средночасовата норма. От май до декември 2021 година са регистрирани 25 сигнала, свързани с нередности при работата на ТЕЦ ,,Марица 3”, а отчетените за периода надвишения са 30 на брой.
ТЕЦ „Марица 3“ АД – Димитровград е основният източник на емисии от серен диоксид в района. В града няма други промишлени обекти, формиращи и изпускащи емисии от серен диоксид, уточняват от РИСОВ - Хасково.

Дружеството работи на голяма загуба

От отчета на фирмата, която стопанисва ТЕЦ-а става ясно, че за първото тримесечие на годината 5 млн загуба при продажби за 13 милиона.
При това положение спирането на работата му не само ще подобри качеството на въздуха в Димитровград, но и ще спести маса пари на собственика, зад когото е Ковачки.

“Трябва да сме много наивни да смятаме, че действително ТЕЦа губи пари при тези цени на тока. Те вероятно остават при посредници по веригата. А защо самия ТЕЦ не прави печалба? Ами точно за да не плаща задълженията си. По тези схеми си проличава кой инвестира дългосрочно и кой гледа просто да цапцароса едни пари, докато може.”
Това написа във фейсбук страницата си Владислав Панев е народен представител в 47-ото Народно събрание.

Снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 6, 2022 08:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама