Съдът глоби лекари и посредник за лъжливи свидетелства за ТЕЛК

Сакарнюз
От Сакарнюз януари 14, 2024 08:09

Съдът глоби лекари и посредник за лъжливи свидетелства за ТЕЛК

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 02/1074, година XXl, 12 - 18 януари 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Със споразумение и глоба от 2500 лева за всеки от тримата обвиняеми приключи делото срещу двама лекари и посредник, снабдявали пациенти с лъжливи свидетелства за състоянието на здравето им.
Подсъдимите се признаха за виновни затова, че през януари 2019 г. в Хасково при условията на продължавано престъпление обвиняемият В.Г.Л., в качеството си на лекар специалност „Уши нос гърло“ като извършител и в съучастие с В.Д.М. като подбудител, снабдил А.С.С. с лъжливи свидетелства за състоянието на здравето му.
От месец май 2018 г. до март 2019 г., доктор Ж.П.Ч., в съучастие с В.Д.М. като подбудител и помагач, снабдил В.Р.А. и А.С.С. с лъжливи свидетелства за състоянието на здравето им – амбулаторни листове и аудиометрични изследвания на слуха на В.Р.А.
Освен това Ж.П.Ч. и В.Г.Л. като лекари УНГ са снабдявали различни лица с лъжливи свидетелства за състоянието на здравето им.
Внесеното споразумение бе одобрено от Районен съд – Хасково, а определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.
Разследването срещу тримата започна през 2019 година, когато бе показан телевизионния репортаж на NOVA „Как здрав мъж получи процент инвалидност?”.
В него, чрез използването на скрита камера, бе заснета схемата на злоупотребата с ТЕЛК и източването на държавната хазна чрез подобни практики. В нея здрав мъж получи решения за 35% инвалидност.
В материала бе заснето как посредникът в корупционната схема – кака Величка от Хасково, урежда по телефона аферата с лекарите за фалшиви епикризи и изследвания и после придвижва документите до комисията. В схемата бяха показани лекар от Пловдив и от Хасково – УНГ специалистите д-р Ченголов и д-р Латев, както и джипито д-р Нина Манафъкова.

Сакарнюз
От Сакарнюз януари 14, 2024 08:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама