Съгледвачи удрят рамо на полицията

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 11, 2014 10:24

Съгледвачи удрят рамо на полицията

Съгледвачи ще помагат на полицията при борбата с престъпността по селата.
Те ще изпълняват ролята на сътрудници по сигурността и ще сигнализират на съответните органи за нередности, които са забелязали. Официално са на работа от 26 юни и в период от осем месеца ще бъдат полезни за жителите на селата: Бисер, Върбово, Славяново, Черепово, Орешец, Поляново, Изворово и Овчарово. Там, те ще играят и ролята на разузнавачи, като при нередности от всякакво естество: пожари, катастрофи, опазване на селскостопанската продукция, ще сигнализират на телефон 112.
В задълженията на съгледвачите ще влиза и това да разговарят със самотни жители. По този начин, те ще им вдъхват увереност и ще им осигуряват сигурност.
Служителите в помощ на полицията ще охраняват само в светлата част на денонощието. Те ще носят баджове и жилетки, за да бъдат разпознати от обикновените хора, които могат да ги търсят за съдействие.
Целта на тази програма е да се ограничи безработицата, чрез осигуряване на заетост в дейности по опазване на обществения ред. Реализацията й, от една страна ще осигури работа и доходи от труд на безработни лица, а от друга – ще допринесе за подобряване на сигурността в най-малките и отдалечени населени места. В цялата страна са разкрити 5 000 работни места.
За сигурността ще се грижат физически здрави лица, които не страдат от психични заболявания, не са осъждани за умишлени престъпления от общ характер, не са привлечени като обвиняеми и не са подсъдими за умишлено престъпление от общ характер.

103 човека вече са назначени до момента на длъжността „Пазач-сътрудник по опазване на обществения ред“ в област Хасково, по Националната програма „Сигурност“. До няколко дни ще бъдат назначени и останалите 27 души.
Те са разпределени в 62 населени места в областта, които са избрани след задълбочен анализ от Областната дирекция на МВР и Районни управления „Полиция“, на базата на: ниво на битовата престъпност, средата за сигурност, отдалеченост на населеното място и наситеност със сили и средства на ОД МВР Хасково.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 11, 2014 10:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама