Съветници блокират проект за намаляването на отпадъците в общината

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 27, 2021 10:32

Съветници блокират проект за намаляването на отпадъците в общината

Акценти

  • Регионален вестник, # 16/948 година XVIII, 23 - 29 април 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Мнозинството в ОбС – Тополовград, блокира проект, с който ще се намалят битовите отпадъци в общината. То не разреши на кмета на вземе безлихвен заем от фонд ФЛАГ, с който да се обезпечи подписаният договор по него.
Необходимата сума за реализирането му е 161 762 лева, но тъй като община Тополовград не разполага със свободен финансов ресурс за разплащане с изпълнителите на заложените дейности, се налага да вземе този заем. Това е така нареченото мостово финансиране, което се използва от всички общини. При него, след като проектът се изпълни, парите от фонда се превеждат на Общината, а тя си погасява заема от ФЛАГ.
Кметът Божин Божинов вече подписа документа с Оперативна програма „Околна среда“ за предоставяне на 100% безвъзмездна финансова помощ, но гласовете на ГЕРБ, БСП, отцепилите си от групата „Възраждане“ Пламен Минчев и Митко Батчев, и групата на „Лидер“, спират работата по проекта.
В изпълнението му е заложено предотвратяване на биоразградими битови отпадъци, разделното им събиране, извършване на дейности по подготовка за повторна употреба и рециклиране на непотребни вещи и отпадъци, повишаване осведомеността и общественото самосъзнание за спазване на йерархията за управление на битовите отпадъци.
Чрез обществена поръчка вече има избран изпълнител, който трябва да достави и монтира машини, инструменти и съоръжения по проекта, които след неговото приключване ще останат собственост на Общината. Това са компостери, везни, инструменти, акумулаторна машина за разбъркване, тракторна косачка, комбинирана система, бензинова дробилка за клони, ротационно сито за пресяване на компоста, контейнери.

Какво се предвижда
по проекта?

На територията на община Тополовград ще бъдат поставени общо 8 компостера в обществени зелени площи – 2 в Тополовград и по един брой в селата Радовец, Устрем, Срем, Синапово, Орешник, Орлов дол. В три училища и една детска градина от община Тополовград също ще бъдат поставени такива съорежения.
Предвижда се разделно събиране на биоразградими битови отпадъци и . поставяне на специални съдове на обществени места в 7 населени места, където ще има отделяне на биоразградимия отпадък от смесения.
Това ще доведе до ограничаване на количеството депонирани отпадъци в депото край Харманли, което означава да се плаща по-ниска такса.
Предвидено е оборудване на демонстрационна зала, в която ще се организират творчески работилници, в рамките на които ще се представят различни занаяти и ще се усвояват нови знания и умения от участниците с цел подготовката на битови отпадъци за повторна употреба.
Тя ще предоставя среда за възпитание на деца и ученици на отговорност към природата и екологосъобразно отношение към отпадъците (организация на игри, екоконкурси, състезания между класове, работилници).
На сесията на ОбС на 9 април противниците на кмета на Тополовград не одобриха и друг проект, свързан с развитието на туризма в общината. Той се нарича „Величието на Древния Сакар – от мегалитната култура до елинистическите владетелски домове“.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 27, 2021 10:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама