Съветниците на Харманли готвят ново увеличение на заплатите си

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 27, 2024 11:40

Съветниците на Харманли готвят ново увеличение на заплатите си

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 20/1092, година XXl, 24 - 30 май 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани.

В края на април съветниците приеха решение, с което от м. май си увеличиха възнаграждението за работа в местния парламент. Сега в края на същия месец, предстои ново увеличение, този път с 40%.
Това е записано в новия им Правилник, който предстои те да приемат. В момента проектът е качен на сайта за обществено обсъждане. Там е записано: (Чл. 15 (4)) общинският съветник във връзка с изпълнение на задълженията си, определени в чл. 36, ал. 1 от ЗМСМА, получава месечно възнаграждение в размер на 70% от средната брутна работна заплата в общинската администрация. Досега този процент бе 50 на сто.
В чл. 15 (1) е записано, че „Председателят на Общински съвет гр. Харманли получава месечно възнаграждение в размер на 90% от основното месечно трудово възнаграждение на кмета на общината.
В момента заплатата на Мария Киркова като кмет е около 4000 лева, а председателят Ангел Цанков ще се разписва за 3600 лв.
За справка, заплатата на заместник кмета Валентина Димулска е 80% от тези на кмета.
Заместник-председателите на ОбС Сезгин Мустафа (ДПС) и Любомир Андреев (БСП) ще получават над 1200 лева на месец и допълнително за участието им комисии.
Съветниците ще се разписват за над 1000 лева.
Предишното увеличение на заплатите на местните парламентаристи бе в края на април. Тогава бе увеличена заплата на Мария Киркова, която е 51% от тази на министър или малко над 4000 лева. Това увеличение повлече след себе си и увеличеното на заплатите на селски кметове, Общинска администрация председател на ОбС.
Ако съветник не присъства на комисия по неуважителни причини, ще му се отнемат 100 лева, както е регламентирано в чл. 21 (2). В този член е записано още: при отсъствие от редовно заседание на общинския съвет без уважителни причини, месечното базово възнаграждение се намалява с 1/2. Тоест и да не ходи на сесии, той ще си получава гарантирано половината заплата, която няма да бъде по-малко от 500 лв. месечно.
В края на 2022 г. съветниците в Харманли тихомълком увеличиха чувствително заплатите си. Тогава предложението бе внесено от съветника Галина Славова от партия „Воля“. Дотогава те вземаха 30%, а след приемането на докладната възнаграждението стана 60% от средната брутното възнаграждение на работещите в ОбА.
Нов момент в новия правилник е чл. 118 (1), според който Общинският съвет – Харманли вече ще има своя бюджетна сметка, която се приема с бюджета на община Харманли. Разпоредител с нея е председателят на общинския съвет и се утвърждава от общинския съвет. Досега парите бяха в сметка на ОбА.

Всички съветници ще прибавят към сметката си от парите на данъкоплатците над 1000 лева месечно за работата си в Общинския съвет. За участие в комисии ще вземат допълнителни пари, като ролята на повечето от тях е да мълчат и само да гласуват спуснатите им решения.
Припомняме, че мнозинството на ГЕРБ и ДПС взе най-скандалното решение, от което общината пропусна да получи над 10 милиона лева.
Преди две години по предложение на Мария Киркова те отдадоха без търг или конкурс за 35 години хиляди декари общинска земя край село Поляново на неизвестен инвеститор с обещанието, че ще плати 3 млн. на общината.
Тези пари все още не са дошли, но фирмата-получател на земята бе продадена на базирана в Хонконг компания United Energy Group (UEG) за сумата от 37.5 млн. евро.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 27, 2024 11:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама