Съветниците в Харманли тихомълком си увеличиха чувствително заплатите

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 1, 2022 10:40

Съветниците в Харманли тихомълком си увеличиха чувствително заплатите

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 28 януари – 3 февруари 2022 г., брой 4/982 година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

Съветниците на Харманли тихомълком увеличиха възнагражденията за работата си в Общинския съвет. Това стана на последната за миналата година сесия. Докладната за това бе внесена от Галина Славова от „Воля“ минути преди началото на заседанието и не бе минала за разглеждане през постоянните комисии.

На пленарната сесия тя бе подкрепена от всички присъстващи на заседанието.
В документа никъде не се споменава за увеличение на заплати, а се променят някои цифри в Правилника за работа, организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с Общинската администрация.
Според тези промени общинският съветник, който досега взимаше 30 на сто от средната брутна работна заплата в общинската администрация, вече ще получава 50 на сто от нея.
Хитростите в докладната не свършват до тук. В нея е записано и промяна на чл. 41 в Правилника. Там цифрата 40 се заменя с 60, което значи, че парите за работата на председателите на комисиите ще се увеличат с 50 на сто.
Заместник-председателите на ОбС  им ще се радват на по-малко увеличение на възнаграждението си – от 60, то става на 70%. Тяхното увеличени стана факт след като в чл:17 т.4 от Правилника цифрата 60 се заменя с цифрата 70.

Сметките на кои съветници от общинския бюджет ще набъбнат ?

Най-много ще са на председателите на постоянните комисии в ОбС.
Тук трябва да се отбележи, че вносителят на докладната за увеличение на възнагражденията Галина Славова е най-печеливша от това, защото участва като председател на две комисии. Тя е шеф на „Комисия по законността и нормативните актове /местно самоуправление, нормативна уредба, приватизация и следприватизационен контрол“.
Другата комисия, която тя оглавява и извършва минимално количество дейност, е Комисия за предотвратяване и установяване конфликт на интереси, действаща с правомощията предоставени ѝ по Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество и подзаконовите нормативни актове по прилагането му към Общински съвет.
На повече пари ще се радват и Динко Тървалиев, като председател на Комисия/бюджет, финанси, европейско сътрудничество.
Комисията по управление на общинска собственост /общинска собственост, земеделие и гори, с председател Сезгин Мустафа.
Комисия по просвета и култура/образование, култура, спорт, туризъм, вероизповедание, работа с деца и младежи – председател Денка Ангелова
Комисия по здравеопазване и социални дейности е с председател Наталия Дрехарова.
Комисия по ТУиС /устройство на територията, пътни и селищни мрежи, транспорт, благоустрояване и екология“ се води от Йордан Малинов.

Двамата заместник-председатели на ОбС Сезгин Мустафа и Светла Георгиева също са сред печелившите.

Снимка: Архив

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 1, 2022 10:40
Напиши коментар

1 Коментар

  1. ДАНЪКОПЛАТЕЦ февруари 23, 12:04

    Пишете колко са заплатите на кмета, защо ги криете

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама