Събраха история и настояще в летописна книга за с. Иваново

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 23, 2021 10:01

Събраха история и настояще в летописна книга за с. Иваново

Акценти

  • Регионален вестник, # 28/960 година XVIII, 23 - 29 юли 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Свещеник освети новоиздадена летописна книга за село Иваново. Отец Живко отслужи водосвет в църквата „Света Троица“, а след това благослови печатното издание. Заради късното ѝ издаване, събитието се състоя в неделя – 12 юли, повече от месец след като храмът чества своя празник Свети дух. В миналото на този ден са ставали борби и панаир.
Книгата е от 175 страници, препечатано и допълнено издание на ръкопис на счетоводителя в ТКЗС-то Боню Марков. Създадена е преди повече от 50 години.
Финансово издаването на книгата е подкрепена от Георги Савов, Керка Кузева и Пенчо Лозанов.
Към написаното от Боню Марков има добавен списък на загиналите ивановци във войните през 1912 – 13, 1915 – 18, 1944 – 15 г., снимки на събития от новата история на селото. Съставена е от седем глави.
В първата се разглежда древността по тези зими. Втората е за освобождението от османско иго. Третата е за създаване на българска администрация, училище и църква. Четвъртата е за преименуване на селото, петата разглежда периода след 9 септември 1944 г.
В шестата са описани по-известните родове, а последната е за народния живот на селото.
Тази година църквата „Света Троица“ чества 130 години. Строежът ѝ започва през пролетта на 1898-а, а окончателно завършване и освещаване става на 21 май 1891 година.
За ъглите на прозорците и вратите са доставяни камъни от местността Чала, на 20 километра от Иваново, с волски коли, а на някои от прозорците са сложени камъни от изоставено турско гробище.
На престолния камък са изброени с инициали всички ивановци, които са участвали в строежа на църквата.
Майсторът е бил Аврам Исаков от село Осовица, Дебърска околия.
Първи свещеник в новопостроената църква е Иван Димов от село Текето, Хасковско.
През периода 1995 година със средства на Старозагорската митрополия бе направено цялостно укрепване на църквата от всички страни с бетонни пояси и по този начин тя бе предпазена от напукване и разрушаване.
През 2011 година бяха извършени ремонтни дейности по външната фасада на сградата, на вътрешното пространство, почистване и освежаване на иконите в металната част.
През 2021 година местният художник Пенчо Лозанов нарисува Свети Христофор, закрилник на шофьорите, на част от източната фасада на църквата.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 23, 2021 10:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама