„Съборът „Света Троица“е една уникалност“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 19, 2023 18:23

„Съборът „Света Троица“е една уникалност“

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 9 – 15 юни 2023 г., брой 22/1046, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Академик д-р Иван Симеонов е специалист по „Етнография и материална култура”. Преподавател е във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Първото му висше образование е богословско, член е на Международната академия на обединените българи. Председател бе на журито на Фолклорния фестивал на народния събор край манастира „Света Троица” на 3 и 4 юни тази година.

Здравейте, академик Симеонов, добре дошли на територията на манастира „Света Троица“ и в община Тополовград. За пръв път сте тук, как се чувствате при нас?
Да, наистина за пръв път гостувам на събора „Света Троица“ и в община Тополовград. Дойдох по покана на Общинското ръководство и по препоръка на моя колега и приятел, а както разбрах и голям приятел на събора и на Общината – проф. д-р Николай Ников, който е идвал неведнъж, участвал е на събора и е възхитен от пребиваването си тук. Освен това е журирал неведнъж и е създал статута на Фестивала. Радвам се, че съм част от журито и самия празник.

Фолклорният празник днес във втория си ден е към края си. Как вие видяхте, усетихте всичко тук, цялата атмосфера на събора, на фолклорната му част, борбите и другите прояви през двата дни?
Тук имаме една уникалност. Имаме голям православен християнски празник Петдесетница, който е рожденият ден на Светата православна църква, съчетан с една хубава фолклорна традиция. Нали все пак след духовното трябва да има празник за душата и тялото.
Да има песни, да има танци, както се казва на празник, като на празник. Организацията е много добра. В участниците, които се явяват ми харесва това, че са автентични, не повтарят образци, които са записани от известни народни певци и музиканти. Това е ценното, да видим автентичността, доколко е запазена, какво още има да се чуе и запази за идните поколения. Уви поради ангажимента ми тук на Фолклорния празник, не можах да видя борбите, но несъмнено те също са значима част от един такъв събор.

Направи ми впечатление нещо, което не съм виждал друг път. Вие се срещахте и разговаряхте с почти всички изпълнители преди да се качат или след като слязат от сцената. Даже и на хорото се хванахте. Какво им казвахте, какво споделяхте с тях?
Много се радвам, когато виждам изпълнителите да идват – как са облечени, как изглеждат, какво ще представят. В днешното отрудено време ние трябва да сме много благодарни на тези хора, че отделят част от времето си, за да дойдат и го посветят на фолклора. Трябва да им се обръща внимание, трябва да се разчупи моделът: “Журито е на мястото си, участниците са на сцената, организаторите ги посрещат и изпращат“.
Щом сме част от фолклора, това е нещо, което трябва да се съпреживее, да мине през сърцето, ума и душата, за да бъде продуктивно. Хората чакат една добра дума, хората чакат едно човешко отношение и това им стопля душите до следващия празник. Става един контакт, на което ние му казваме „теренна работа“. Вчера, например, ми се случиха няколко хубави преживявания именно в такива контакти, които ще разказвам в интервюта и в радиа и телевизии. Ако си стоим на едно място седнали, гледаме статично и нямаме контакт с участниците, няма как да ги има тези преживявания. А хорото няма как да се пропусне, то ми идва отвътре.

От вашия дългогодишен опит и знания в областта на фолклора как виждате бъдещето на този род прояви като тази тук, защото и вие сам видяхте, не са много младите хора? А традицията не може да са запази през пренасянето и през поколенията.
Действително това е така. Малко са младите хора, което не е никак добре. Виждам, че ръководителите на съставите влагат сили и старание, но трябва да обръщат внимание и на детайла – в костюмите, в пеенето, в самото представяне. Тъжно ми е, като гледам тези възрастни хора, някои от които едвам ходят, са запазили тези неща, а в младите вече го няма и дано да обръщат внимание на детайлите, за да може да се запази автентичността на прекрасния ни фолклор и за идните поколения.

Вашите пожелания за Фестивала, за жителите на община Тополовград?
Моите пожелания са за много здраве и благоденствие за цялото общинско ръководство, на ръководството на читалище „Св. св. Кирил и Методий 1894“, на организаторите на Фестивала и цялото население на Община Тополовград. Нека този прекрасен Фолклорен празник да се запази, да пребъде тази хубава традиция във времето, да я има и за бъдните поколения. Трябва да мислим за тях, защото те трябва да продължат нашите традиции, защото ние сме само една малка част от времето.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 19, 2023 18:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама