Съборът в Горноселци протече под знака на дарителска кампания

Сакарнюз
От Сакарнюз септември 18, 2023 08:44

Съборът в Горноселци протече под знака на дарителска кампания

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 34/1058, година XX, 15-21 септември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Заедно със събора в с. Горноселци тази година се проведе и дарителска кампания. Събитието се състоя на 9 септември, а дошлите дадоха своята лепта за кампанията „Да спасим църквата „Св. Атанасий“. Със събраните досега средства храмът има вече нов покрив и прозорец.
Пред паметника в селото отец Георги произнесе молитва за загиналите горноселци в трагичните събития от 1913 г. С положените венци и цветя на паметника и с падане на колене бе почетена паметта на загиналите в трагичните събития.
Бе разказана историята на храма, изгарян два пъти – през 1878 г. и 1913 г.
Мотото на събора бе „Да възродим и съхраним Горноселци!“. Бе организирана фото и битовата изложба, имаше и казани с курбан. Срещнаха се хора, които се познаваха само от Фейсбук, но които вече си бяха станали близки приятели.
Слово произнесе Стела Йорданова – председател на Инициативния комитет, а стихотворението „Родолюбие“ бе изпълнено от Силвия Араджиева.
Съборът завърши на площада зад църквата с много песни и танци. Забавлението подържиха: Тракийски хор „Яни Попов“, „Женска група за автентичен фолклор” при НЧ „Пробуда – 1914 г.“, гайдата на Веско и звънкият глас на Гергана от Пловдив, оркестър „Родопска младост“, „Горноселско насрещно женско хоро“, „Мъжкото горноселско хоро“.
Съборът има 10-годишна история и от тогава започна и възраждане на това село. Пак по това време стана възможно да се влезе в църквата и де се запали свещичка, обнови се паметникът за загиналите горноселци, реновирани бяха три-четири къщи.
Броят на реновираните къщи нарасна на 30 и се случи нещо, което не се е ставало през последните 60 години – в центъра на селото изникна новопостроена къща.

Мария Бояджиева, инициатор и водеща разказа за организираната от нея дарителската кампания. Тя информира, че набраните средства от дарения са 86 хил. лв, а в момента по дарителските сметки има в наличност 26 000.

Снимка: Фейсбук

Сакарнюз
От Сакарнюз септември 18, 2023 08:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама