Стотици наблюдаваха сеир с коне вместо кушия

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 13, 2013 08:05

Стотици наблюдаваха сеир с коне вместо кушия

В събота стотици се събраха да гледат конската кушия, която в Хармани се състоя две седмици след Тодоровден. Според организаторите тя трябваше да продължи традициите на Шести конен полк, който се е намирал отсреща реката. Кушията се проведе на нов, специално пригоден терен, близо до ромското гето Маламар дере. При него има добра видимост към състезателите.
Надпреварата се проведе в няколко дисциплини. В конското ревю за „Най-красив и нагизден кон“ първи стана Мирчо Спасов с кон Боян.
При останалите дисциплини насилието над животните бе бурно аплодирано от стотиците зрители, и най-много от циганите, за които подобно поведение над конете е нормално. За да бягат най-бързо, те бяха малтретирани и налагани с дебели пръчки и колове, а псувните на ездачите не правеха впечатление на никого.
При „Формула Талига“ първото място е за Георги Ковачев, при конните надбягвания „Развети гриви“ най-бърз бе Илия Стамов. Той бе най-добър и при „Тайм атак“ – индивидуален спринт с летящ старт – 100 м. Класиралите се на предни места, или по-точно онези, които биеха най-много конете, бяха награждавани от кмета Михаил Лисков с усмивка.
При силовата атрактивна дисциплина „Конят – моят най-добър приятел“ екип от цигани трябваше да покажат уменията си, придобити при краденето на дърва, по думите на водещия. От участниците се искаше да натоварят каруца с дърва, да направят една обиколка, а след това да я разтоварят. При тази дисциплина животните бяха подлагани на най-големия тормоз. Най-върлите биячи бяха Асен Ангелов, а втори – Юлиян Йорданов. Те получиха дървата като награда.
Във всички дисциплини участниците бяха от най-голямото малцинство в Харманли. Двамата българи бяха Мирчо Спасов с кон Боян и хасковлията Димо Манолов, който направи дефиле и показа красивия си кон без да участва в подобно недостойно за него състезание. От „Жокей клуб – Харманли“, които имат коне, с които са печелили медали от републикански състезания, отказаха да участват в кушии.
Организатори на мероприятието бяха Община Харманли и клуб „Възрожденец”.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 13, 2013 08:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама