Стоичков днес откри в Харманли пластика, посветена на успехите му във футбола

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 20, 2023 14:29

Стоичков днес откри в Харманли пластика, посветена на успехите му във футбола

Акценти

  • Пластиката е по повод 100-годишнината от създаването на футболен клуб „Хеброс – 1921“и е дело на скулптора Тамер Халил.

Свързани публикации

„Не можах за сдържа сълзите си! Тук на стадиона в Харманли, тръгнах по пътя!“ Това написа във фейсбук страницата си Христо Стоичков. Днес той, заедно с кмета Мария Киркова откриха пластика, посветена на успехите му вНай-известният български футболист Христо Стоичков откри в Харманли пластика, увековечаваща неговите успехи. Във вторник, 20 юни, той и кметът Мария Киркова го откриха официално.
Бронзовата пластика представлява фланелка с номер 8, висока 150 см, върху постамент, на който са изброени успехите на Христо и изписани имената на отборите, в които е играл.
До екипа има обувка от бронз, дълга 115 сантиметра, редом до футболна топка, върху мраморен постамент. На него със златни букви са изписани някои от крилатите фрази на Камата.
Алеята е с формата на осмица, а в средата има звезда, в която Модерният ляв остави отпечатък от лявата си бутонка и се разписа.
Пластиката е висока 2,7 метра и тежи половин тон.
Сточков дойде с внуците ои бе доста развълнуван. По-късно на страницата си във Фейсбук Христо Стоичков написа: „Не можах за сдържа сълзите си! Тук, на стадиона в Харманли, тръгнах по пътя!“
Пластика е по повод 100-годишнината от създаването на футболен клуб „Хеброс – 1921“. Тя е дело на скулптора Тамер Халил, а Общината отпусна от бюджета си 60 000 лева за нея.

Възходящата кариера на Христо Стоичков започна от този стадион през 1982 г. в третодивизионния „Хеброс“.

Тогава Венко Карагьозов, председател на дружеството за физкултура и спорт „Хеброс“, казал на треньора Сава Савов: „Има едно момче в „Марица“, мисля, че има талант, защо не вземете да го пробвате при вас?“
В Пловдив не го пускали да играе, защото го смятали за неперспективен, ритал само в работнически първенства. В Града на Белоногата 16-годишният Христо Стоичков бе доведен от Пловдив от съдията във „В“ група Атанас Узунов.
Две години след това от Харманли Камата замина да играе в първодивизионния ЦСКА, от където след това замина за Барселона, където изгря неговата звезда.
Христо Стоичков е признат за най-успешния български футболист в историята, избран в идеалния отбор на България за всички времена, носител на най-престижните футболни награди (Златна топка, Златна обувка), носител на Суперкупата на Европа, Купата на европейските шампиони, Купата на носителите на национални купи, избран в идеалния състав и голмайстор на Световното първенство по футбол 1994 г. в САЩ с отбелязани 6 попадения.
Христо Стоичков е трикратен шампион на България с ЦСКА и петкратен шампион на Испания с Барселона, където остава със статут на легенда. Избиран е за Футболист №1 на България цели 5 пъти (1989,1990,1991, 1992,1994). Уикипедия

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 20, 2023 14:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама