Служител от САЩ дойде да види бежанците

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 21, 2013 19:10

Служител от САЩ дойде да види бежанците

Акценти

  • Вестник "НОВИНИ", Брой 47/552 от 13-19 декември 2013, година ХI

Свързани публикации

„Нашето правителство осъзнава много добре ситуацията с повишения приток на бежанци в страната ви и сме благодарни на българското правителство и българския народ, че имат желание да помогнат на тези хора“. Това каза американецът Саймън Хеншоу, първи заместник помощник държавен секретар, директор на бюро „Население, бежанци и миграция“ към Държавния департамент на САЩ, който пристигна в Харманлийския бежански център. С него бе Иван Миланов директор на Дирекция за международни отношения към Държавна агенцията за бежанците (ДГБ) и заместник – министърът на МВР Пламен Ангелов.

Гостът от Америка се запозна с условията в които са настанени бежанците и разгледа новите помещения, в които предстои да се премести по-голяма част от тях. Той разговаря с много от настанените във Временния център за настаняване и търпеливо изслуша историите им. Сред тях имаше 14- годишно афганистанче, което твърди, че негови близки са загинали и търси сигурност в Европа. Друг каза, че близките му в Сирия са убити и той е дошъл в Европа, за да продължи образованието си.

Иван Миланов от ДГБ каза, че предстои в бежанския център в Харманли да бъдат открити работни места за местни хора..

На въпроса защо се бави регистрацията на настанените в лагера той обясни, че нещата макар и малко по малко се подобряват. Вече има назначени служители, които ще бъдат обучени и ще дойдат в Харманли, за да ускорят този процес. Срокове не даде, защото имало много техническа работа, която трябвало да се свърши, за да може работата на служителите да върви добре.

Блиц интервю

Ваше превъзходителство, Каква е целта на посещението Ви тук?

Аз съм в България за да се запозная с положението на бежанците тук. Смятам че повишеният приток на бежанци създаде доста затруднения на страната, но правителството прави усилия и се опитва да прави нещата по-добри, да създаде подходящи условия като им осигури подходяща храна и отопление. Има неща които са постигнати има и още какво да се желае. Имахме среща с организация „Лекари без граница“ които са създали вече една клиника тук и смятам, че вършат сериозна работа

Успях да разговявам с някои от бежанците, които разказаха истории, свързани с войната, гонения, убийства. Нашето правителство осъзнава много добре тази ситуация и сме благодарни на българското правителство и българския народ, че имат желание да помогнат на тези хора.

Американското правителство подпомага ситуацията чрез своето финансиране на върховния комисариат за бежанците на ООН, а и Европейския съюз предоставя финансиране за подобряване положението в страната.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 21, 2013 19:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама