Служители и ученици откликнаха на инициативата на общината да засадят 500 дръвчета

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 27, 2010 10:25

Служители и ученици откликнаха на инициативата на общината да засадят 500 дръвчета

Акценти

  • Вестник "НОВИНИ", 26 март-1 април 2010 година.

Само служители на общинска администрация Харманли, от детски градини и ученици се озоваха на призива на общината до обществеността на града да излязат и засадят дръвчета в събота. Желаещите се събраха на парка “Димана Данева”, западно от Гърбавия мост. Там служители от Горска компания им бяха приготвили фиданки, а ден преди това общинския багер бе изкопал и дупки, до които на колчета бяха написани вида, който да се засади в нея. От дейност “Чистота” бяха подготвили инструменти, които раздадоха на участниците. “Зелената част в нагоре, а корените в земята”се шегуваше зам.-кмета инж. Гено Генов, който ръководеше мероприятието. Накрая констатира: “Само две колчета са заровени”. Похвали ученици от “Иван Вазов” че са се справили добре със задачата.

“Фиданките са от два вида липа, туя, атласки и ливански кедър, смърч, бор, гинкобелоба и дъб”, обясни лесничеят Димитър Господинов от Горска компания. “Не всички знаят как се засажда дърво, но наши служители през седмицата ще минат да ги оправят и полеят.”, обясни той и каза, че успех ще бъде ако 70% от тях се прихванат. Той посочи, че видовете, които засаждат са планирани по някакъв стар проект, който така и не е реализиран.

Негов колега агроном постави въпроса, защо около засадените преди това дървета в парка не са почистени израстъците, които отнемат жизнените му сокове, а никой не почиства и сухите клони, които развъждат гъбички. Обяснено му бе, че кметът М. Лисков обещал двама служители от дейност “Чистота” да идват през деня тук и да се грижат за растителността в парка.

Освен в парка общо 500 дървета ще бъдат засадени и около градския стадион и на други места в града.

С тази инициативата са дава старт и на кампанията “Чист и приветлив град”, с която от ОбА приканиха жителите на града на 20 и 21 март /събота и неделя/ да почистят пред домовете си и междублоковите пространствата. “Който ни се обади, откликнахме”, съобщи отговорникът на дейност “Чистота” Христо Любомиров и с комион са прибрали изхвърлените отпадъци. През седмицата те почистваха събралите се пръст и пясък до бордюрите на входно изходните шосета на града. В мероприятието се включи и Предприятието за превенция и строителство, а общинската охрана осигуряваше безопасната охрана на работещите.

За мероприятието бяха дошли и деца от училището в село Бисер. То е организирано в чест на 500-та годишнина от основаването на града община Харманли и Инициативен комитет организират засаждане на 500 дръвчета.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 27, 2010 10:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама