Слово преди Рождество Христово

От декември 24, 2022 10:13

Слово преди Рождество Христово

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 16 декември 2022 г. – 5 януари 2023 г., брой 46/1024, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Благочестиви православни християни,
Наближава светлият празник Рождество Христово. Ние очакваме с трепетна радост велика среща: срещата с Витлеемския Богомладенец. И както подобава, подготвяме се да посрещнем Христа Господа по възможно най-добрия начин: с пост и усилена молитва, с Изповед при свещеника и Причастие. Суетното и трескаво приготовление на рождественски подаръци няма особено значение за настъпващия празник. Важното е какъв подарък ще поднесем ние на идващия Христос. Във връзка с това св. Григорий Богослов увещава: „Нека не празнуваме плътски, а божествено; не по светски, а духовно…” Как да изпълним това? Нека не слагаме венци на къщите си, да не събираме весели компании, да не пресищаме очите, да не затъпяваме слуха с музика, да не оскверняваме вкуса, нарушавайки поста и преяждайки – това са кратките пътища на порока, това са вратите на греха! Бог става човек, Словото добива плът, Невидимият става видим, Божият Син става син човешки – нека приготвим пътя Господен в душите и живота си! Трябва също да помислим, когато Богомладенецът дойде, има ли къде да Го приютим. Св. Йоан Златоуст наставлява: „Христос е пред вашите двери, отворете Му; вие трябва да Му дадете най-хубавата стая, а Той ви моли само за един ъгъл! Настанете Го, където искате – в задните стаи със слугите, в бараките, в конюшните с вашите осли и коне – само Го приемете!” Настанете Го, където искате в дома на сърцето си – само нека там да бъде чисто, защото никой блудник, или нечист, или користолюбец, който е идолослужител, няма наследство в царството на Христа и Бога (Еф. 5:5). Приютете Го, където пожелаете в храма на душата си, само гледайте последният да не е превърнат в разбойнишки вертеп (Марк 11:17) на зли страсти и неразкаяни грехове…
Братя и сестри,
В очакване на Богомладенеца ние се подготвяме за вълнуваща и радостна среща и с Неговата Пречиста Майка – Света Богородица. Това е напълно естествено и закономерно, защото, гдето е Младенецът, там е и Майката; и почитайки Сина, почитаме и Майката. На Христа Господа ние с благодарно сърце казваме: „Блажена е утробата, която Те е носила, и гърдите, от които си сукал!” (Лука 11:27). А Самата Богородица възхваляваме така: „Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените… и благословен е плодът на твоята утроба” (Лука 1:28, 42). В очакване сме на тази утешителна Рождественска среща, надявайки се Господ Бог и сега да спаси народа Си от греховете му (Мат. 1:21). Негов сме и род (Деян. 17:28), род избран, царствено свещенство, народ свет, люде придобити (Шетър 2:9), стига само дръзновението и надеждата, с която се хвалим, да спазим твърдо докрай (Евр. 3:6). Да завършим това слабо слово със силните думи от кондака на Предпразненството на Рождество Христово: Дева днес в пещера идва, за да роди неизречено Предвечното Слово. Ликувай, вселено… прославяй с ангели и пастири Пожелалия да се яви Отроче младо, Предвечния Бог.

Амин.

Снимка: Интернет

От декември 24, 2022 10:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама