Слово за 25 март – Благовещение

От март 25, 2023 09:49

Слово за 25 март – Благовещение

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 24-30 март 2023 г., брой 12/1036, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Братя и сестри,

В православните храмове на царските двери /през които излиза свещеникът по време на богослужение и изнася Евангелието/, винаги се изобразяват четиримата евангелисти – авторите на четирите Евангелия, и винаги присъстват две фигури: Дева Мария и Архангел Гавриил, който й възвестява радостната вест за това, че Тя ще стане Майка на Всевишния. Това събитие се нарича Благовещение – и него ние ще празнуваме в събота.

И така, ние виждаме, че в центъра на нашето православно богопочитане, на нашия християнски път, лежи вестта, която се нарича Радостна. И евангелистите – това са автори на Евангелието, т. е. на Радостната Вест. Благовещението е радостната вест, която Ангелът донася на Дева Мария, и не само на нея, но и на целия свят, и на всеки от нас. И удивително, че християнството, единствено от всички религии, – преди всичко говори за радостта. То носи тази радост от самото начало.

„Днес е начало на нашето спасение”, – това начало на нашето спасение, събитието, с което всичко започва, когато Синът Божи става Човек, когато Творецът слиза при Своето творение, и става великото чудо – съединението на творението и Твореца. И, както се каза в днешното апостолско четиво, в откъса от Посланието до Евреите: „а понеже децата са участници в плът и кръв”, т. е. ние с вас сме деца Божии, „то и Той”, Спасителят „еднакво взе участие в същите”, възприел нашата плът и кръв, „та чрез смъртта да порази оногова, у когото е властта на смъртта, сиреч дявола”. Т. е. да избави нашата плът, да избави от страха пред смъртта, от подчинението на злите сили, които царстват в света и които Господ побеждава – побеждава със Своята любов, със Своята сила и идва към нас, съединява се с нас.

И когато ние казваме: „чакам възкресение на мъртвите и живот в бъдещия век”, то ние говорим не просто за продължение живота на душата след смъртта на тялото. Това утвърждават много религии. Ние говорим за възкресение, за победа над смъртта, за продължение живота на всеки от нас. И ето тази победа вече започва тук, на земята, в нашия живот.

И затова, каквито и трудности да срещаме в нашия живот, каквито и опасности, болести, страдания, измени, когато ни подвеждат най-близки хора, манипулират ни, използват ни за някакви свои цели, като по правило, зли, то ние трябва да помним: все пак пред нас е спасението. Господ ни избавя от всичко това, Той ни дава Своята сила, Своята радост. Тя преминава през всичко, както тревата пробива през асфалта, повдигайки го, и зеленината излиза на среща със слънце, така и Господ дава сили за живот на всеки от нас.

Но най-главното е, че ние трябва тук да разберем за себе си: в това събитие – Благовещението, освен Божията любов към човека, която се съединява с човечеството, бил необходим и насрещен отговор на този най-чист съсъд – Дева Мария, от името на всички хора; нейното съгласие, нейната радост и послушанието на Божия призив – да стане Майка на Месията.

И така става във всеки живот: Бог се обръща към нас със Своята Радостна, Блага вест, и нашата главна житейска задача е да отговорим с да на тази вест, всеки човек на своето място, в своята ситуация; и да кажем: Господи, само Ти ме извеждаш от тази беда, в която се оказах. Само с Тебе аз ще премина всичко това, даже ако бъде безкрайно трудно, и там, където аз не смогна да отида, Ти ще ме преведеш, – и всички ние, в края на краищата, ще бъдем с Господа в Неговата крайна победа, в Царството Божие. Амин.

Снимка: Интернет

От март 25, 2023 09:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама