Слово за 1 октомври – Покров на Пресвета Богородица

От октомври 1, 2022 16:08

Слово за 1 октомври – Покров на Пресвета Богородица

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 30 септември – 6 октомври 2022 г., брой 35/1013, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Обични в Господа братя и сестри,
Пречистата Божия Майка винаги простира Своя молитвен покров над нас. Тя всякога умолява Своя Син, нашия Господ Иисус Христос, да ни избавя от всички беди и напасти и да ни дарува вечно спасение. Ето защо светата Църква я облажава като „неуморна в молитвите”.
Имайки предвид дивното застъпничество на Пречистата Божия Майка, светата Църква всякога я моли да ходатайства за нас в най-страшния час на живота ни – в часа на нашата кончина. Църквата вярва, че Майката Божия простира над нас Своя покров и в това страшно за нас време, когато душата, след разлъчването си с тялото, минава през въздушните митарства. Църквата свидетелства, че Божията Майка не ще ни остави без този покров и на Страшния Христов съд.
Така Пречистата Божия Майка винаги проявява Своето покровителство над хората, особено когато те се намират на ръба на гибелта. Бог е отсъдил ние с вас, възлюбени, да живеем в страшни времена. В момента състоянието на света е подобно на това, което св. Йоан Богослов е съзерцавал, когато Божията Майка се явила, облечена в слънце. И днес ние преживяваме всемирно сътресение, защото целият свят участва във войната и страда по-тежко от всякога, обливайки се в кръв, затова и сега дивният покров на Пречистата наша Владичица е разпрострян над нас.
Да, заради греховете си ние сме недостойни за този покров. Заради своите грехове сега и страдаме. Но нека с покаяние се молим на Божията Майка, защото тя твърде много се радва на нашето покаяние и заради него излива над каещите се цялата своя любов.
Нека, възлюбени, в своя живот да вършим само това, което е угодно на Божията Майка. А на Нея е угодно ние да имаме наред с покаянието и истинска вяра, подпомагана от любов към Бога и ближните. Тя иска от нас вяра с непреклонно упование, че Господ никога не ще ни остави сами в скърбите, но всякога е готов да ни дарува дивната Си помощ.
Затова Пречистата Божия Майка проявява своето покровителство особено силно в живота на тези, които, принасяйки покаяние, пазят истинната вяра и живеят съобразно с нея.
Нека и ние с вас, мои възлюбени в Христа чеда, винаги с покаяние да прибягваме в молитвите си към Божията Майка. Нека и ние с вас да пазим истинната Православна вяра. Тогава дивното покровителство на Божията Майка ще се проявява и в нашия живот, това покровителство ще ни избави от всички беди и напасти и ще ни дарува християнска кончина, а след нашата смърт ще ни въведе в Небесното Христово царство за вечно, неизказано блаженство, с което да ни удостои Господ по молитвите на Пречистата Дева Мария, нашата велика Покровителка и Застъпница и в този, и в бъдещия живот. Амин!

От октомври 1, 2022 16:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама