Слово за св. ВМЧЦА Неделя

Сакарнюз
От Сакарнюз юли 4, 2024 17:59

Слово за св. ВМЧЦА Неделя

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 26/1098, година XXl, 05 - 11 юли 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани.

Сред неизброимия сонм на мъчениците от всички времена на християнството, с особено ярка светлина блести образът и името на Христовата невеста и велика Божия угодница Кириакия. На девицата, която в далечното трето столетие – в разгара на едно от най-тежките гонения против Църквата, презряла суетата и славата на този свят, за да наследи онези блага, за които още в първото столетие богоозареният св. апостол Павел е написал, че „… око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат” (1 Кор. 2:9).
Подвигът на дивната Христова мъченица действително се превърнал в пример и вдъхновение за мнозина. Паметта на Църквата не позволила мъченичеството на света Кириакия да потъне в забрава и навеки съхранила спомена за нея. Свидетелство за това е историята и на родната ни Православна църква, която разказва, че столетия по-късно благоверните наши владетели от Търновското царство – водени от божествена ревност, пренесли в своята столица светите ѝ мощи, та имайки винаги пред очи нейния подвиг, благочестивият и православен български народ постоянно да изпросва молитвеното ѝ застъпничество и още повече да укрепва в спасителната православна вяра.
Нека в този празничен ден, когато Църквата тържествува с победата на светата и всехвална великомъченица Неделя, устремим още по-силно нашия взор към небесата, та вдъхновени от примера на светата Христова невеста, принесем и ние нашия плод на вяра, надежда и любов към Бога и към ближния. Нека не се увличаме по преходните ценности на този свят, а, заедно със светата великомъченица Неделя, да търсим и ние небесното си отечество и онова, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат! Амин.

Сакарнюз
От Сакарнюз юли 4, 2024 17:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама