Слово за Възкресение Христово

От април 22, 2022 14:08

Слово за Възкресение Христово

Акценти

  • Църквата ни призовава да забравим всички огорчения и обиди.

Свързани публикации

Смисълът не е в празничната трапеза, а в духовното съпреживяване, във вярата, която, макар да е нещо интимно, раждащо се в нашата душа, се придобива с усилия.
Как е нужна Пасха на измъчения от отчаяние и тъга съвременен човек! Още повече на нас, християните, защото по думите на Апостола: Ако няма Възкресение, “ние сме най-окаяни от всички човеци”/1 Кор.15:19/.
Но как ни е трудно понякога да преживеем, да възприемем пасхалната радост. Този празник с цялата си очевидност явява на нас християните, че светлината в мрака свети, мракът не я обзе. Но светът около нас все повече се сгромолясва в пропастта на греха и погибелта, често ни завладяват страхове и скърби, смутове и колебания, безрадостното всекидневие ни поглъща и ни се струва, че тъмнината побеждава светлината, че греховната смърт заличава всеки живот и всяка радост. Но това не е така, трябва да помним, че макар победата на Христа над смъртта вече да е извършена веднъж и завинаги, тя, както в историческите съдбини на света, така и във временното развитие на нашия живот трябва да се осъществява с непрестанна борба, с напрежение, с творческия подвиг на вярата. В мира скърби ще имате, – предупреждава ни Спасителят – но дерзайте: Аз победих света”.
Както в началото на поста, така и сега, в пасхалната светлина, Църквата ни призовава да забравим всички огорчения и обиди. В тази светлина трябва да изчезнат всички лоши чувства, защото само този, за когото Възкресението е реалност, може действително да прости, защото той усеща себе си вън от властта на смъртта и греха и вече не се бои от нищо.

Само тогава достойно ще празнуваме деня на Христовото Възкресение, когато в този ден се просветим от тържеството на Христовата
любов и не само привидно или лицемерно, но сърдечно и искрено простим не тези, които ни ненавиждат и мразят.

Само тогава нашата радост ще бъде радост в Господа и нашето празнуване ще бъде действителен израз на нашето братско общение в името на Възкръсналия Спасител. Амин.
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

Йеромонах: Максим Колев

От април 22, 2022 14:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама