След таксите, банките вече вдигат и лихвите

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 8, 2022 14:35

След таксите, банките вече вдигат и лихвите

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 25 ноември – 1 декември 2022 г., брой 43/1021, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Банките у нас вече вдигат не само таксите, но и лихвите. От началото на ноември няколко финансови институции предприеха промени на лихвените условия. Засегнати са кредитите и депозитите, следвайки новата политика на Европейската централна банка, която от юли насам на няколко пъти вдигна ключови лихви.
Засега промените на лихвите у нас все още не са толкова мащабни, показва наблюдение на платформата за сравнение на банковите продукти „Моите пари“. Според БНБ до края на годината и през първото тримесечие на 2023 г. ще сме свидетели на по-осезаеми повишения.

През октомври ОББ вече повиши с 0.11 процентни пункта лихвите по ипотеките, които предлага за нови клиенти. Освен това, няколко банки вдигнаха лихвите по стари заеми в евро, заради повишение на индекса EURIBOR, с който е вързана лихвата.

Повечето банки обаче спряха промоциите си от лятото, като само една удължи срока на съществуваща промоционална кампания до края на годината – Пощенска банка, за продуктите си с програма Welcome.

ПИБ промени методиката за образуване на лихвите по ипотечните кредити,

а банката ще променя лихвата по вече отпуснат кредит всеки месец при това със стъпка, която следва едномесечния EURIBOR.
Промяната в методологията влиза в сила само за новоотпуснати кредити. За вече отпуснатите кредити се запазва старият начин на лихвообразуване. Тези, които тепърва смятат да теглят заеми от ПИБ, трябва да знаят, че през последните месеци EURIBOR – индексът, който отразява лихвите по депозитите в еврозоната, скочи многократно и от отрицателна величина вече надхвърля 2% за 6-месечния и 12-месечния индекс, а за едномесечния е над 1.4%.

ПроКредит Банк обяви значително увеличение на лихвите по стандартните срочни депозити като промените са различни в зависимост от срока им. За 12-месечните повишението е с 0.70 п.п., при 24-месечните повишение с 0.80 п.п., а лихвите за 36-месечните депозити се променят от 0.15% на 1.05%.
През ноември ЦКБ повиши с 0,20 процентни пункта минималните нива на лихвите по ипотечните кредити. В същото време банката промени политиката си по отношение на отстъпките, които клиентът може да получи.

Само две банки са повишили лихвите по депозитите от началото на ноември.

Инвестбанк е вдигнала доходността по 12-месечните стандартни срочни депозити в левове и в евро с 0.10 процентни пункта. Така лихвите по тези депозити стават 0.80%. Увеличени са лихвите и по 24-месечните дългосрочни депозити в левове и евро с 0.35 п.п., така лихвите за този срок стават 1.25%. А лихвите на онлайн депозита нараства с 0.05 п.п. за 12-месечните и с по 0.30 п.п. за 24-месечните и 30-месечните депозити.

На пазара за ипотечни кредити ще има охлаждане, прогнозира Деян Василев , изп. директор на консултантската компания Кредитланд, част от „Моите пари Груп“. Според него лихвите по нови кредити ще нараснат до 4-5% до края на 2023 г., а лихвите по срочните депозити ще достигнат и 2%.
Обемите на новоотпуснатите жилищни кредити най-вероятно ще спаднат с около 20% през 2023 г. спрямо рекордната 2022 г., смята експертът.
Той прогнозира, че може да се очаква задържане на цените на имотите или спад до 10% до края на 2023 г.

Източник: СЕГА

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 8, 2022 14:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама