След сушата, и дъждът създаде проблеми

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 15, 2021 10:10

След сушата, и дъждът създаде проблеми

Акценти

  • Регионален вестник, # 2/934 година XVIII, 15 - 21 януари 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

След продължителното засушаване, обилните валежи поставиха на изпитание инфраструктурата на страната. Докато в нашия регион проблемите бяха малко, в много райони от Западна България валя няколко дни, а реките Струма и Места излязоха от коритата си, предизвикаха наводнения и това наложи евакуация на хора от домовете им в Нови Искър, а в Трън бе обявено бедствено положение.

В понеделник, 11 януари, бе издадено предупреждение за опасно време в
цялата страна.

В Северозападна България валя сняг, а при нас дъжд.
Това вдигна нивото на реките и Харманлийска започна да покачва нивото си. По заповед на кмета Мария Киркова се извършиха проверки за проводимостта на речните корита, на състоянието на дигите и на другите хидротехнически и защитни съоръжения на територията на общината. „Предупреждаваме гражданите, чието движимо или недвижимо имущество се намира в близост до коритото на река Харманлийска, да имат готовност за предприемане на мерки по обезопасяването им. Предпазната мярка се предприема заради покачването на нивото на река Харманлийска“, се казва в съобщението във Фейсбук страницата на Общината.
В Свиленград заради ВиК авария останаха без питейна вода.
За повече от ден

Тополовград също бе на „сух режим” по време на обилните валежи.

Причината според Васил Василев, ръководител на ВиК – район Тополовград, е свличане на земна маса в района на водохващането в с. Капитан Петко войвода. Силната вода и земната маса са изместили основен водопровод, навлязла е и мътна вода в кладенците, което е направило водата негодна за употреба и се налага нейното спиране. От сутринта на 13 януари на място работеха екипите на ВиК, които почистваха кладенците, водохранилищата и поправяха тръбопровода. В рамките на деня бе отстранена повредата. Работата продължи и на другия ден с почистване на водопровода на Помпената станция в село Орешник и водоема към нея.
По данни на хидрометеорологичната обсерватория за последното денонощие най-големи количества валежи са отчетени в с. Изворово – 72 л/кв. м. Средните валежи за областта са между 35 и 45 л/кв. м.
В община Хасково стойността на валежите е 46 л/кв. м, община Димитровград – 39 л/кв. метър, община Стамболово – 54 л/кв. м. Най-ниски стойности са отчетени в община Любимец – 34 л/кв. м.
В понеделник следобед река Харманлийска достигна обезпокоително ниво и около 17:00 часа бе на кота 4,70 метра. По това време бе наводнен и пътят за село Динево, който се намира по горното течение на реката. По-късно придошлата вода достигна до Града на Белоногата. Вечерта то надхвърли критичните 5 метра за кратко, но във вторник сутринта намаля до 4,60. Само в някои мазета на кв. „Тракия“ се появи вода от канализацията.

По-късно дъждът спря и нивото започна да пада.

На най-пълноводната река, която минава през областта, Марица, нивото не се вдигна застрашително, но земи около нея бяха наводнени. В местността Речните лозя край Свиленград имаше парцели под вода.
Река Бяла заля участък от пътя в района на с. Гугутка, Ивайловградско, но това бе за няколко часа.
На 12 януари по данни на хидрометеорологичната обсерватория в Хасково към 8:00 часа най-много валежи за последното денонощие са паднали в района на община Любимец –38,2 л/кв. м и община Свиленград – 35,8 л/кв. м.
Средната стойност на валежите в областта е от 23 л/кв. м до 27 л/кв. м. Най-малко валежи са отчетени в община Минерални бани – 13,5 л/кв. м. В ра-йона на община Хасково са измерени 22,1 л/кв. м, за община Димитровград – 27 л/кв. м, община Харманли – 25,3 л/кв. м.
Общо 127 л/кв.м са падналите дъждове в община Тополовград за периода от 9 до 12 януари вечерта, като най-големи количествата са били от 8:00 ч. на 11 януари до 8:00 ч. на следващия ден – 67 л/кв. м.

Въпреки обилните валежи река Тунджа не излезе от бреговете си, но все пак бяха залети няколко ниви в землището на с. Срем, а водата е стигнала в близост до дворовете на няколко къщи.
Язовир „Ивайловград“ събра водите от придошлите реки и до наводнения не се стигна.
Премиерът Бойко Борисов посети няколко бедстващи региона в Западна България, за да инспектира как местните власти се справят. Остана доволен.
Проливните валежи в България и високото ниво на водите на реките Тунджа и Марица наводниха ниските части на Одрин, Турция. Има затворени улици, непроходими мостове. В сряда, 13 януари, от Тунджа там се вливаха 211 m3/s, а от Марица – 819 m3/s. Бе наводнен историческия мост „Кануни“, който се намира до стадиона, на който се провеждат мазните борби.
В сряда сутринта околовръстният път на Орестиада, Гърция, бе затворен, а водите стигнаха до входа на града.

“Язовирите са пълни, за този сезон – учудващо пълни. Те бяха пълни и преди дъждовете, но никой не искаше да си го признае”, каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров на изслушване в парламента.

снимка: ОблА Хасково

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 15, 2021 10:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама