След като два пъти одобриха проект по ТГС, съветници не дават пари за него

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 17, 2021 08:55

След като два пъти одобриха проект по ТГС, съветници не дават пари за него

Акценти

  • Регионален вестник, #37/969, 15 – 21 октомври 2021 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

Съветниците от ГЕРБ – Тополовград отново блокираха успешното завършване на трансграничен проект с Турция. С действието си те създадоха не само опасност бюджетът на Общината да бъде натоварен с непредвидени разходи, но и възможност това да окаже негативни последици за партньора от другата страна.
На извънредно заседание на местния парламент във вторник, 12 октомври, свикано от шестима съветници, единствената докладна бе да се гласуват 44 185,26 евро от бюджета на Община Тополовград, за разплащане по проект, съфинансиран от ЕС.
На сесията бе установена онлайн връзка с човек от министерството, който даде подробности за реализацията на проекта и плащанията по него.
Сред гостите бе и екипът от Община Буюккаръщъран, а заместник-кметът им разказа на български език как тяхната Община е финансирала дейностите, а след това средствата им били възстановени от финансиращия орган.
Адвокатът Яна Хлебарова също обясни, че след като съветниците вече два пъти са гласували за реализирането на този проект, трябва да го направят още веднъж, за да може той да приключи успешно.
Ръководителят Красимира Атанасова също даде подробности за реализацията на проекта и за механизмите на финансиране.
Ирина Семерджиева от ОбА информира, че Общината разполага в сметките си с 937 135 лева и няма да е проблем да отдели за 45 дни нужните средства за финализиране на проекта, които ще ѝ бъдат възстановени в този срок.
По време на дебатите Красимир Иванов изрази мнението, че имало негласна директива от ръководството на ГЕРБ в общини, в които не управлява тяхната партия, да се санкционират. „Стига с тази политика! С лека ръка да се отказваме от едни пари, които държавата ще ни ги възстанови. Това което правите е политическа задявка,” определи той поведението на съветниците от ГЕРБ.
Според опонентите на докладната, тези средства е трябвало да бъдат предвидени при приемането на бюджета, „Нямаме против да я гласуваме (докладната), нашите съображения са да се направят промени в бюджета, да се отбележи от кои дейности се взимат средствата и да се направи нов параграф за участие на Общината в европейски програми“, каза Васил Сяров.
„Как да направим нов параграф, вие нова бюджетна класификация на бюджета ли измисляте?! Това са собствени оборотни средства, хората са го измислили и са в Параграф 76,” уточни госпожа Семерджиева.
Господин Сяров заяви също, че искали договора, но той бил даден на английски и те нищо не разбрали от него.
Адвокатът на Общината Яна Хлебарова му обясни, че в контракта, който са подписали, изрично е отбелязано, че той трябва да е на английски.
Кера Спирова попита: “Ако финансиращият орган наложи санкции на Общината по този проект, кой ще ги плаща?”
„Не искам да мислите, че ще има финансова корекция за сметка на Общината, но досега не сме имали забележки по изпълнението“, каза Красимира Атанасова, ръководител на проекта.
Съветниците от БСП този път гласуваха „за“ предложението на кмета, но техните гласове не успяха да съберат мнозинство от 9 човека.
След като присъстващите двама съветници от ГЕРБ и председателят Пламен Минчев не подкрепиха внесената от кмета Божин Божинов докладна, тя не бе приета и вероятността този проект да завърши със сериозни финансови последици за Общината стана още по-голяма.
Крайният срок за приключване на договора по проекта е 20 ноември 2021 година.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 17, 2021 08:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама