След два дни протести, обещаха наесен да започнат ремонт

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 10, 2023 08:20

След два дни протести, обещаха наесен да започнат ремонт

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 07 – 13 юли 2023 г., брой 26/1050, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

След два дни протести министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков обеща ремонтът на Гълъбово – Мъдрец да започне през есента. Изказването му дойде, след като жители на няколко села от община Гълъбово блокираха от 6:00 до 8:00 часа сутринта шосето Русе – Свиленград до „Брикел“, общинския път между Рудник „Трояново 1“ и гара Разделна и „Трояново 3“.
Други спряха движението в село Искрица, където е връзката на община Гълъбово със съседните Тополовград и Харманли, откъдето минават много от работещите в „Марица Изток“.
Това шосе не е ремонтирано основно повече от 40 години и е изключително опасено, а се ползва от големи предприятия като ТЕЦ „Марица изток 3“, „Мини Марица – изток“, „Енергоремонт“, заявиха протестиращите.
„Докато не дойдат тук багери да започнат работа, протестите няма да спрат“, каза председателят на инициативния комитет „Обручище завинаги“ Тенчо Кайряков, организатор на събитието.
Събралите се на кръстовището пред „Брикел“ носеха портрети на предишни трима министри – Николай Нанков, Петя Аврамова и Гроздан Караджов, които са им обещавали ремонт, а не са го направили.
Във вторник, 4 юли, Тенчо Кайряков имаше разговор с министър Цеков, който няколко дни преди това нареди спешна проверка на процедурите за основен ремонт на третокласния път III-5504 Мъдрец – Гълъбово. Тя показала, че държавата е работила на парче.
Стана ясно, че към момента е готов техническият проект, в който не е заложено подмяна на стар водопровод, който минава през селата Обручище, Медникарово и Искрица. „Той трябва да бъде подменен“, каза министър Цеков и допълни, че е възложил незабавното проектиране на подмяната на въпросния водопровод с дължина около 5000 м и изграждане на 210 водопроводни отклонения. „Проектирането ще приключи до края на месец август, през това време ще се извършат съгласувателните процедури за ремонта на пътя и при максимално мобилизирани действия строителството би могло да започне през есента на 2023 г.“, пое ангажимент министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Малко история

След пролетните протести миналата година заместник министър – председател и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов дойде в Обручище на 14 март 2022 г. и подписа обещание, че до 30 април ще започне ремонтът, макар да е наясно, че за такъв кратък срок не може да стане този ремонт.
На 30.03.2022 г. бе обявена обществена поръчка за избор на изпълнител по ускорена процедура заради аварийното състояние на жп надлеза в село Обручище. От 12-те кандидати с най-добра оферта беше избрано Дружество по закона за задълженията и договорите (ДЗЗД) „Раднево ленд“ с цена 16.48 млн. лв. без ДДС за ремонт на 15.7 км. За една от фирмите в него – „БГ Ленд Ко“, се твърди, че е свързана с партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Министър Караджов беше в правителството именно от тази партия.
Договорът с избрания изпълнител е подписан през септември 2022 г., но обединението „Раднево ленд“ не е започнало работа и до ден днешен. Като причина се изтъкваше, че преди ремонта е необходимо да се извършат много процедури, които изискват време.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 10, 2023 08:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама