След “гьола” проверяват и “златната лаборатория”

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 1, 2022 10:17

След “гьола” проверяват и “златната лаборатория”

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 3 - 9 юни 2022 г., брой 21/999, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

„Има сериозни пропуски във фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“ и съмнения за саботаж и умишлено забавяне на проверките на влизащите в страната камиони“. Това заяви зам.-министърът на земеделието Иван Христанов в „Говори сега“ по БНТ.
Това стана след като се появиха много оплаквания от бизнесмени, които твърдяха, че са изнудвани от частната лаборатория на пункта. Нещо повече, в интервю за БНР Георги Василев, организационен секретар на Асоциация „Български пипер“, заяви, че фирмата „Евролаб“ мами целия български народ и цялата европейска общност“. В резултат на това лабораторията, която единствена извършваше фитосанитарен контрол на стоката от Турция, бе спряна.
По думите на зам.-министъра договорът с лабораторията монополист е сключен от предишен заместник-директор на БАБХ в нарушение на законодателството.
Управителят на фирмата, собственик на частната лаборатория – Васил Димитров, сигнализира парламентарната антикорупционна комисия, че е жертва на натиск. Според него в работата ѝ не са открити нарушения, просто му взимали бизнеса.
Според организационния секретар на „Български пипер“ било масова практика камиони да преминават границата без фитосанитарен контрол. В предаването „Преди всички“ той описа конкретни действия на граничния пункт и посочи, че се начисляват многократно по-големи такси за услуги, например за товаро-разтоварни дейности, които не се извършвали. От това се печелели милиони, които отивали в частни джобове, не се издавали документи за всички получени пари. Например комплексното обслужване 3 в 1 на влизащите в България от Турция тирове със селско-стопанска стока излизало средно по 850 лв. на камион.
Тази схема е функционирала перфектно от години при правителството на ГЕРБ, докато първото служебно правителство през 2021 г. не я атакува.
Шефът на Агенцията по храните Христо Даскалов заяви, че през шестте дни, в които пробите от камионите на границата не се правят от частната лаборатория, държавата е генерирала близо 80 000 лв. допълнителни приходи от таксите.
Депутатът от „Продължаваме промяната“ Константин Бачийски огласи информация за връзки на „Евролаб“ със знакови лица от подземния свят – Размиг Чакърян и Таки.
Васил Димитров отрече да познава тези лица.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 1, 2022 10:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама