Слабо земетресение отново разлюля региона

Сакарнюз
От Сакарнюз февруари 25, 2024 16:08

Слабо земетресение отново разлюля региона

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 08/1080, година XXl, 23 - 29 февруари 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Земетресение с магнитуд 3,2 по скалата на Рихтер бе регистрирано в района на Тополовград на 21 февруари. По данни на Националния сеизмологичен център към Национален институт по геофизика, геодезия и география – БАН трусът е бил в 10:47 часа българско време. Епицентърът му е на 60 км от град Хасково и 270 км от град София и е на дълбочина от 12,5 км. Няма данни за материални щети и пострадали от земетресението, също така и то усетено на територията на страната.
Честите трусовете в района на този край и в района на Манастирските възвишения са от тектонически произход. Те се отнасят към така наречените “плитки” земетресения с епицентър на дълбочина до 100 км. Породени са в така наречения Гранитово – Чукаровски дълбочинен разлом.
Този тип земетресения, макар и с неголям магнитут, до 4-та степен по скалата на Рихтер са много опасни. Те са резки, много бързи, тук няма люлеене, всичко става за миг, мощно, придружени с със силен шум и гърмот и при по голяма степен на тресене могат да бъдат разрушителни, каквото е било Чирпанското земетресение през миналия век.

Сакарнюз
От Сакарнюз февруари 25, 2024 16:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама