Сириец уби свой сънародник в бежанския лагер в Харманли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 1, 2023 12:28

Сириец уби свой сънародник в бежанския лагер в Харманли

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 29/1053, година XX, 28 - 03 август 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Сириец прободе смъртоносно свой сънародник и той почина. Инцидентът е станал в понеделник вечерта, 24 юли, а официално информация за престъплението излезе в сряда преди обед от прокуратурата.
На брифинг в Хасково бе съобщено, че тя привлякла като обвиняем Р.М., на 35 г., гражданин на Сирия, за извършено умишлено убийство на А.А., на 21 г., също сириец, което е престъпление по чл. 115 от Наказателния кодекс. Той е направил пълни самопризнания, като е дал и ножът, с който е извършено убийството
Според прокуратурата повод за конфликта е била създадена група в мобилно приложение за чужденци, пребиваващи в РПЦ – Харманли. В нея те си разменяли информация, свързана само с подаване на документи за получаване на статут на бежанци, както и по други административни въпроси за мигрантите. А.А. установил, че в групата започнали да се публикуват и обяви за продажба на различни стоки – дрехи, вентилатори и др. дребни вещи. Той направил забележка на Р.М. да не пуска подобни съобщения. Между двамата възникнал словесен конфликт, който прераснал в размяна на удари с пръчки, при което А.А. паднал на земята. В това време Р.М. го пробол с нож. Пострадалият е починал на място.
А.А. е имал хуманитарен статут за пребиваване в България, а Р.М. бил в процес на получаване на такъв.

Това е първият случай на убийство в лагера през 10-годишната му история.
През май 2015 г. 4-годишно сирийско момиченце в лагера почина от ангина.
За този период е имало сбивания и други конфликти, но до такъв край не се е стигало.
През август 2016 г. фалшиво пеене на висок глас стана причина за масовото сбиване в РПЦ – Харманли. В този конфликт бяха замесени около 500 бежанци, главно афганистанци, иракчани и сирийци.
На 22 юли бе открито тялото на сирийски бежанец, който се удави в р.Марица на 12 юли.

21-годишният убит сириец е чакал съпругата си и едногодишното им дете да дойдат от Турция, съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.
Въпреки че е имал статут на бежанец и е на външен адрес, той е ходел в центъра заради 12-годишната си сестра, която е настанена там. С детето работят психолози, съобщи психиатърът д-р Росанка Венелинова. Тя гарантира, че семейството няма да бъде оставено без психо-социална подкрепа.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 1, 2023 12:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама