Сигнализират европрокуратурата за раздадени пасища в Ивайловградско

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 18, 2023 16:56

Сигнализират европрокуратурата за раздадени пасища в Ивайловградско

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 47/1071, година XX, 15 - 21 декември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Сигнали до Европейската прокуратура със съмнения за злоупотреба с европейски средства е подал акад. Наско Гелимачев от Ивайловград.
В писмото си той е описал, че на територията на община Ивайловград има раздадени приблизително около 25 000 декара общински земеделски земи за получаване на средства за подпомагане под формата на европейски субсидии. Според него повечето от тях са раздадени на приближени на кмета на община Ивайловград Диана Овчарова. “Това са физически и юридически лица, като до момента не са налични данни да са били насрочени търгове за предоставяне на пасищата”, казва той.
Най-малкият размер на пре-доставените земи на ползватели е около 3000 декара, а най-големият около 13 000 на осем ползватели.
Пасищата не са почистени според европейските изисквания, а повечето въобще не са почиствани и дори не са посещавани от инспектори от ДФЗ.
Повечето от лицата, на които са предоставени общинските земеделски земи, към момента на получаване на субсидии нямат и никога не са имали животни през последните 10 години.
Проверките от ДФЗ са формални, предварително се знае за датата на проверката, прехвърлят едни животни от едно място до друго да се покаже наличност. Всъщност животни няма, се казва още в писмото.
Акад. Гелимачев настоява длъжностни лица да проверят начина, по които са предоставени общинските земеделски земи на ползвателите. Иска да знае проведени ли са търгове от Община Ивайловград при ппредоставяне на общинските земеделски земи на ползвателите?
Другият му въпрос е дали са провеждани проверки от служителите на ДФЗ.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 18, 2023 16:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама