Св. Мария Египетска

От април 9, 2022 09:06

Св. Мария Египетска

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 8 - 14 април 2022 г., брой 14/992, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Йеромонах Максим Колев

Братя и сестри,
За св. Мария Египетска може да се каже накратко: тя е била жителка на Александрия, жена с безнравствен живот, позор за своите съграждани, съблазън, погибел. Един ден тя поискала да се поклони на живоносния Кръст Господен, частица от който се намирала в един от храмовете. Без да се замисля за своята греховност и без да съзнава, че нейният живот няма нищо общо с този Бог на чистотата и любовта, на Когото тя искала да се поклони, Мария дръзко поискала да влезе в храма. Обаче някаква сила я спряла; опитала отново и отново, но всеки път, когато се приближавала до вратите, бивала отхвърлена. Изпаднала в ужас, тя се обърнала към Божията майка за помощ – и едва тогава била допусната в храма. От храма обаче тя не се върнала към предишния позорен живот, а се оттеглила в пустинята и там прекарала, в неописуем подвиг, в съвършена самота, целия си останал живот до смъртта. Живот, който не е бил живот на безплътно същество, а наистина живот на въплътения дух, оживен от покаянието и благодатта.
Ние трябва да се научим на това: ако не сме успели да си пробием път към Бога, никога да не се отказваме да стигнем до Него.
Такъв подвиг може да не е по силите ни, но всеки от нас може да направи това, което е по силите му. Трябва да помним какво казва св. ап. Павел, че за нас всичко е възможно чрез Господ Иисус Христос, Който ни укрепява, защото силата Божия в немощ напълно се проявява. Не обаче тази ленива, безплодна немощ, от която ние страдаме, която ни измъчва и ни погубва, а в другата немощ. И тогава Господнята сила ще изпълни нашата немощ, както вятърът издува крехките слаби платна, за да може да доведе кораба до пристана. Тази немощ, която се заключава в това, че вече не на себе си се надява, а отдава себе си послушно, кротко в Божиите ръце, като изпълнява волята Му само с Неговата сила. И тогава всичко става възможно: силата Божия в немощ се проявява…

Амин!

От април 9, 2022 09:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама